21 Kasım 2013 Perşembe

Şefin tavsiyesi

 Hergün ihmal etmeden yaptığım kahvaltı ve öğlen yemeği seanslarım neredeyse aynı saatler ve sonuçları içeriyor.

Sonrasında mutlaka ve mutlaka 'çok şiştim , çok hızlı yedim, aç kaldım ama olsun masamda devam ederim gibi söylemlerle, kahve-soda-bitki çaylarını elimden düşürmediğim bir rutinle güne devam ederim.

Birçoğumuz gibi siesta hayalleri kurar, hamağımı hangi köşeye kurup uyusam en fazla mutluluğu elde ederim düşüncelerine kapılırım :)
Ama gördümki böylesi delice düşüncelere kapılmama sebep olan birsürü metabolik etken varmış...Kişiden kişiye farklılık gösterdiği,kendimizi çok aç bırakmadan yediğimiz düzenli yemekler ve küçük egzersizlerle kolay atlatılabilecek bu genel uyku halinin açıklaması şöyleymiş:

Yemek yediğimizde, dolaşım sistemimizdeki kan akışını büyük bir bölümü, sindirim sistemimize hizmet etmeye başlıyor. Özellikle çok yediğimizde, sindirim borusunda yoğunlaşan ve hızlanan kan akışı, diğer dokulara normalden daha az gidebilmesi nedeniyle vücutta genel bir yorgunluğa neden oluyor. Buna, geçici iskemi (beyne giden kan akımının azalması) adı veriliyor.
Bunun yanında, yediğimiz besinlerin yapı taşları, merkezi sinir sistemimizde belirli yerlerin işlevi üzerinde etki göstererek uyku hissinin ortaya çıkmasına neden oluyor. Özellikle protein içeriği yüksek besinlerle aldığımız L-triptofan, beyinde serotonin hormonuna dönüştürülüyor ve bu hormonun etkisiyle “mutluluk-sakinleşme-uyku” hissi oluşuyor.( Fütursuzca yenilen yemek şişkinlikten başka birşeye yaramıyor bence =D )
Bazı araştırmacılar, yemeklerden sonra dolaşımımızda asit seviyesinin azalması nedeniyle ortaya çıkan geçici kan pH değişiminin de uyku hissinin oluşmasında etkili olduğunu düşünüyorlar. Mide tarafından sindirim işlevinin yürütülebilmesi için yüksek düzeyde asit salgılanmasının, vücudun pH dengesini eski haline getirmek için kan asit seviyesinde ani bir düşüş göstermesine neden olduğu, ve bu nedenle ortaya çıkan alkali gelgitin de “uyku” hissine yol açtığı görüşündeler.

Yemek sonrası uyku hali, terleme, ellerde titreme, çarpıntı, fenalık hissi, konsantrasyon güçlüğü, kendini ifade etmekte güçlük, görmede bulanıklık olabilir.
Yine uykusuzluk, gece uyanıp yemek yeme isteği, sabah uyanınca açlık hissi, gece terlemeleri veya kabuslar şeker düşüklüğü bulgusu olabilir. Ayrıca sık tekrarlayan şeker düşmeleri nedeni bulunamayan panik atak ve depresyon tablolarına da neden olabilmektedir
En belirgini ise 'Hipoglisemi' olarak karşımıza çıkabilir. Ayrı bir günün konusu olabilecek, bu çağımız sağlık sorunun bulguları kısaca:
Açlığa tahammülsüzlük, açken veya akşam üzeri sinirlilik, gerginlik, yorgunluk, uyku hali, enerji kaybı, baş ağrısı, tatlı krizleri gelişmektedir. Bu bulguların karbonhidrat alımı ile düzelmesi nedeni ile kişi giderek daha çok unlu, şekerli veya tuzlu gıdalar ve şeker, çikolata tüketmekte ve giderek kilo almaktadır.

Genel olarak uyku problemi ve düzensiz gece-gündüz yaşantısı olanlara ise özellikle yemek saatlerinde tercih edilmesi gereken, sonrasında da bizi güzel bir uykuya hazırlayanların başlıcalarıymış:
MUZ
Gerçek uyku hapı olan muz, seratonin ve melatonin içerir. Bunun yanında magnezyumu da içinde barındırdığından kaslarınızı gevşetip sizi çok rahatlatır.
ILIK SÜT
En çok bilinen uyku getiricilerden biridir. Süt içeriğinde bulunan ve tripsin etkisiyle serbestlenen ve organizma için gerekli bir aminoasit olan triptofan sayesinde beyniniz yatışır ve daha sağlıklı bir uykuya dalarsınız.
PAPATYA ÇAYI
Sakinleştirici özelliği sayesinde papatya çayı, kaygılı ve sinirli bir bünyenin en iyi panzehiridir.
BAL
Bitki çayınızın veya ılık sütünüzün içine atacağınız bir çay kaşığı kadar balın etkileri hiç de göründüğü kadar küçük değildir.
PATATES
Az miktarda fırında pişirilmiş patates iyi bir gece uykusuna yardımcı olabilir. Midenizi yormayacağı gibi, içeriğindeki triptofan sayesinde asit seviyesini düşürür. Etkiyi daha da arttırmak için sütle birlikte püre kıvamına getirip yiyebilirsiniz.
YULAF UNU
Yulaf içeriğindeki melatonin sayesinde iyi bir uykunun en iyi ilaçlarındandır. Bir miktar akçaağaç şerbetiyle karıştırırsanız lezzeti ile de sizi büyüleyecektir. Ayrıca yulaf strese karşı da en etkili tahıllardan biridir.
BADEM
Bir avuç kalp dostu bu yemişlerden yediğiniz takdirde tatlı bir şekerleme yapabilirsiniz. Badem hem triptofan içeriği hem de uygun ölçüde içerdiği kalsiyum sayesinde kaslarınızın rahatlamasını sağlar.
TURP
Çok iyi bir C vitamini kaynağı olan turptan gece yatmadan bir parça yemek ya da suyunu içmek derin bir uyku için çok yararlıdır.
KAYISI
Kan yapan, kansızlığa ve kabızlığa iyi gelen kayısı sinirleri yatştırarak uykusuzluğa da iyi geliyor.
ELMA
Gece yatmadan önce yenen bir elma en güzel uyku ilaçlarından biridir.
KAVUN
Yaz mevsiminin sevilen meyvelerinden kavunun %95′i sudur ve sinirleri yatıştırıp rahat bir uyku uyumak için faydalıdır.
KEPEK EKMEĞİ
Bal kattığınız çayınız ile birlikte yiyeceğiniz bir ince dilim kepek ekmeği, vücuttaki insülinin biraz serbest kalmasına ve triptofan ve seratonine “uykum geldi”mesajı yollamasına yardımcı olur.
HİNDİ
Güzel bir uykunun 2-3 saat öncesinde, bir ince dilim kepek ekmeği üzerine koyacağınız küçük bir parça haşlanmış hindi eti yararlı olacaktır. İçeriğindeki triptofan sayesinde midenizde çok miktarda protein olmadığı zamanlarda bile sizi rahatlatır.


Benim tavsiyem, yemek bulunca yemeniz dayak bulunca kaçmanız olsa da, siz şefin de tavsiye ettiği gibi  az yemeyi tercih edin :) Hoşçakalın...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder