25 Aralık 2014 Perşembe

Gezgin

 Yeni bir yıla adım atarken, belkide yıllık iznini kış aylarında kullanmak için bekleyenlere bir tatil anlayışı çıkardım ortaya.

Terasımızdaki çay molasında buraları çiçeklendirelim bağ bahçe işlerine de el atayım derken yaptığımız tatil hayalleri esnasında çıktı konunun özü aslında. Hayır emekliliğime de az kalmadı, takriben bi 65 yaşına kadar çalışmam gerekliliğini düşünürsek nerden geldi bu hayaller aklımızın ucunabilinmez.

Ancak çok gezmek çok görmenin ötesinde Dünyayı ezmenin kısacası gezgin olmanın bazı kriterleri varmış. Ben okudum ve çok beğendim, birçoğunuda hali hazırda uygulamışım farkında olmadan.
Ben şimdi işlerime geri dönerken sizler de maddeleri okuyup uygulamak için aksiyon almaya başlayın derim...
 
hoşçakalın hoş bakın ;)
 
1) En Az 3 Kıtada 10 Farklı Ülke Gördüyseniz
Kusura bakmayın, öyle 3-5 tane Batı Avrupa ülkesi görmekle tecrübeli gezgin unvanını alamazsınız! Farklı kıtalardaki gelişmemiş yerlere gidip hatta mümkünse hiç İngilizce konuşulmayan, Latin alfabesi kullanmayan birkaç ülkede cebelleşmeniz gerek.
 
2) Türkiye’nin 7 Bölgesini de Gezdiyseniz
Ankara’nın doğusuna geçmeyene bizde tecrübeli gezgin demezler! Başka kültürleri anlayabilmek için önce kendi kültürünü tanıyacak insan; Van Gölü etrafında bir tur atacak, Karadeniz’in yaylalarına bir çıkacak, Hatay’ın künefesini bir yiyecek.
 
3) Avrupa’nın Ünlü Başkentlerini Çoktan Aştıysanız
Londra, Paris, Roma, Barcelona, Amsterdam vs. hala bunları kovalıyorsanız dost acı söyler, henüz hazır değilsiniz. Eyfel’in önünde fotoğraflarınızı çektirdiyseniz yavaş yavaş Fransa’nın küçük kasabalarına doğru kayar ilginiz, hatta Fransız sömürgelerine.
 
4) Turistik Şeyler Sizi Aşırı Rahatsız Etmeye Başladıysa
Prag’a gidip bir tane bile Çek’in gitmediği Ortaçağ Gecesi gibi yapay turist eğlencelerini çok mu eğlenceli buluyorsunuz? Olmadı! Tecrübeli gezgin dediğin turistik şeylerin kokusunu 100m öteden alacak ve oradan roket hızıyla uzaklaşacak.
 
5) Bir Yere Gitmeden Önce En Az 20 Saat Dersinize Çalışıyorsanız
‘Oraya bir gidelim de, tur rehberi bizi zaten gezdirir’ kafasında mısınız? O zaman daha yiyecek 40 fırın ekmeğiniz var. Bir yere gitmeden önce orada ne yenir ne içilir, nereler görülmeli, kültürel farklılıkları nelerdir, bunlara ince ince çalışmalı insan.
 
6) En Uzun Seyahate Bile Kabin Boy Çantayla Gitmeyi Öğrendiyseniz
Üç günlük bir seyahat için koca valizi dolduranlardansanız, henüz yeterince eziyet çekmemişsiniz demektir. Havaalanlarında bagaj beklemek, o koca çantayı hamal gibi her yere taşımak ne zaman canınıza tak ederse o zaman bir üst basamağa hazırsınız.
 
7) Gezilerinizi Kendi Başınıza Organize Edebiliyorsanız
Dünyanın en gelişmiş ülkelerine giderken bile hala birilerinden yardım alma ihtiyacı mı duyuyorsunuz? O zaman hala daha birkaç yıla ihtiyacınız var. Tecrübeli gezginler, otelini uçağını, orada yapacakları şeyleri kendi başına çok rahat organize eder.
 
8) Yıllık Seyahat Planları Hazırlamaya Başladıysanız
Facebook’ta arkadaşınızın fotoğrafını kıskanıp ‘Bak hayatım falancalar yılbaşında Paris’e gitmiş, şurada €299’ya bir tur gördüm, biz de gidelim hadi’ diyenlerden misiniz? Vah vah. Ne zaman yıl sonunda, bir sonraki yılın seyahat planlarını halka arz etmeye başladınız, işte o zaman piştiniz demektir.
 
9) Bir Sonraki Gezinizin Önceliklerden Çok Farklı Olması Peşindeyseniz
‘Geçen sene Roma-Floransa-Venedik yaptık, bu sene de Prag-Budapeşte-Viyana yapacağız azizim’ kafalarında mısınız? O zaman birkaç yıl sonra tekrar görüşelim. Tecrübeli gezgin için her seyahat, yepyeni, öncekilerden çok farklı şeyler görebilmek demektir.
 
10) Görmek Değil Deneyimlemek İçin Gezmeye Başladıysanız
OiTheBlog’un çok güzel ifade ettiği üzere “Turistlik işini Paris’e gidip Eiffel’in önünde alışveriş torbasıyla poz vermekten ya da Pisa Kulesi’ni itiyormuş gibi yapılan fotoğraf çektirmekten” ibaret zannediyorsanız sınavı geçemediniz. Ne zaman Paris’in arka sokaklarında sadece Parizyenlerin gittiği bir lokantanın şefinden bir yemek tarifi öğrenme arzusu doğdu içinizde, işte o zaman gerçekten tecrübeli bir gezgin oldunuz demektir.

Haydi söyleyin bakalım, kaç puan aldınız bu sınavdan? Yukarıdaki maddelerden 0-5 arasında aldıysanız üzülmeyin, şöyle üç beş yıl daha gezin, sonra görüşürüz. Yok ‘Ben bunların hepsini yıllardır yapıyorum zaten!’ diyorsanız aferin size, gerçek bir tecrübeli gezginsiniz.


22 Aralık 2014 Pazartesi

Tik Tak

Güya haftasonu çoğunlukla evdeydim güya dinlendim !

Özel antrenmanlar, alışveriş, ev temizliği, ütüsü, aile eşrafına çay-kahve keyfi derken ne kaslarım-eklemlerim düzeldi nede beynim dinlendi..! Kuzu kuzu yaptım bütün işleri gerçi, o bakımdan iyi oldu.
Cumartesi çok geç kalktım, pazar erkenden hortladım mesela. Vücut ritmimi de anlayamıyorum artık haftaiçi ile haftasonlarını karıştırdı bence :)

Neyse ki saati saatine insan metabolizması n'aparmış, iç dış organlarımız bize neler demek istermiş buluverdim de okuyup kendi kendime neler yaptığımı gördüm. Unutmayın ki en büyük iyiliği ve kötülüğü insanoğlu kendi kendisine yaparmış.

Herzamanki gibi mutlu, huzurlu, en önemlisi de sağlıklı bir hafta dileyerek tik tak diyor, ayrıntıları farklı günlere bırakıyorum...


06.00 Kortizon salgılamasıyla organizma uyanıyor. Bu uyanma vücut için kendini yavaşca kalkmaya hazırlama işareti. Metabolizma hareketleniyor, günün işleri için enerji ve protein hizmete hazır oluyor.
07.00 Vücut hâlâ zayıf. Spor yapmaktan kaçının. Kalbe ve dolaşıma gereksiz yüklenirsiniz. Spor yerine kahvaltı edin, sindirim bu saatte mükemmel çalışıyor.
08.00 Libidonun en yüksek olduğu saat. Fazla miktarda hormon salgılanıyor. Sigara tiryakileri için de durum aynı. Kahvaltı sigarası damarları her zamankinden daha fazla çok daraltıyor
09.00 Vücudun dinç, kuvvetli olduğu saat. Herhangi bir hastalık için iğne olacaksanız bu en doğru zaman. İğnenin ateş ve şişme gibi yan etkileri ender olarak görülüyor, vücut röntgen ışınlarına karşı daha dirençli oluyor
10.00 Organizmanın kendine gelme, ‘ben burdayım’ deme saati. Fazla enerjik, vücut en yüksek ısı seviyesinde. Verimliliğimiz de öyle. ‘Kısa süre belleği’ iyi durumda. Bir önemli ayrıntı: 10.00 ile 12.00 arası enfarktüs olaylarına sık rastlanıyor
11.00 Vücudun tam formunda olduğu, verimli olmaya programlı bir saat. Kalp ve dolaşım o kadar zinde ki yapılan muayenelerde kalpteki bir bozukluk gözden kaçabilir. Hazır cevaplık tavan yapar, özellikle hesap işleri, matematik ödevleri zorlanmadan çözülür
12.00 Dinlenme saati. Dikkat azalıyor ve insanı uyku basıyor. Midedeki asit miktarı fazlalaşıp, beyindeki kan akımı azalıyor. Zira kan sindirim organlarını desteklemesi için mide tarafından kullanılıyor
13.00 Vücut formdan düşüyor. Verimlilik gün ortalamasının %20 aşağısına iniyor. Bütün organlar en alt düzeyde çalışıyor, sadece safra öğle yemeğini hazmetme faaliyeti gösteriyor
14.00 Bitkin oluruz. Çünkü tansiyon ve hormon düzeyi düşüyor. Diş doktorundan korkanlar için en uygun randevu saati. Çünkü bu saatte acı az hissediliyor. Lokal anestezi uzun süre devam ediyor. (30 dk.
15.00 Enerji geri geliyor, bellek tam formunda. İkinci verimlilik dönemi başlıyor ama sabahkinden az
16.00 Spor için en iyi saat. Tansiyon ve dolaşım çok iyi durumda
17.00 Organların faaliyeti üst düzeye çıkıyor. Kuvvet artıyor, oksijen harcanıyor, böbrekler ve mesane çok çalışıyor. Tırnaklar ve saçın en çabuk uzadığı zaman. Midedeki asit miktarı fazlalaşıyor. 17.00’ye doğru mide kanaması geçirme riski artıyor.
18.00 Akşam yemeği için ideal saat. Pankreas bu saatte özellikle aktif.
19.00 Kan basıncı ve nabız tembelleşiyor. Bu nedenle kan basıncı düşüren ilaçlara dikkat, tehlikeli olabiliyorlar. Antidepresanların tesiri de bu saatte daha fazla.
20.00 Karaciğerdeki yağ düzeyi düşüyor ve kirli kan kalbe her zamankinden daha fazla akıyor. Alerjisi olanlar ve astımlılar ilaçlarını bu saatte almalı. Etkisi hemen görülüyor. Antibiyotikler de az dozda alınsa bile etkileri en üst düzeyde oluyor.
21.00 Sindirim organlarının günlük görevi sona eriyor. Gelen her şey midede sabaha kadar hazmedilmeden kalıyor ve bu çok tehlikeli. Kalan yemekler bağırsak sahasındaki mukozaya hücum ediyor.
22.00 Vücudun polisi akyuvarlar aktif hale geliyor. Sigara içenler dikkat! Bu saatten sonra vücut nikotin gibi zehirleri çok zor atıyor.
23.00 Organizma gün boyunca aktif faaliyet gösteren stres hormonunun salgılamasını durduruyor. Sakinleşip, rahatlıyoruz. Salgılanmaya başlanan melatoninle birlikte karaciğer vücudu yenilemeye başlıyor. Vücut en iyi bu saatte dinlenmeye başlıyor.
24.00 Uyurken deri hücreleri durmadan çalışıyor, gündüz olduğundan daha sık bölünüyor. İlk rüya safhası, yarım saat içinde rüya görmeye başlıyoruz…
01.00 Verim en alt düzeyde. Bu saatte çalışanlar hata yapabiliyor, dikkat azalıyor, çünkü vücut kendini uyumaya programlıyor.
02.00 Araba kullananlar dikkat: Görme zayıflıyor, tepkiler yavaşlıyor, kazalar bu saatte çok oluyor.
03.00 Bedenin de ruhun da en karanlık safhası. Melatonin hormonunun salgılanması tembel ve kararsız yapıyor. İntihar edenlerin sayısı fazlalaşıyor.
04.00 Stres hormonundan enerji kazanıyoruz. Enfarktüs krizleri saat 04.00 ile 06.00 arasında çok oluyor; çünkü kan basıncı oldukça yükselip, damarlar geriliyor. Doğum yapma olasılığının en yüksek saati.
05.00 Stres hormonu bizi faaliyete geçiriyor ve gündüz değerinin tam 6 katına çıkıyor. Vücudumuz harekete geçiyor kaybolan enerji yeniden geri geliyor. Gelsin, yeni bir gün başlıyor.
http://www.dahaiyiyasam.com/saat-saat-vucutta-olanlar