8 Haziran 2018 Cuma

Little Princess

Yazılışının üzerinden tam 73 yıl geçmesine rağmen bu denli sevilmesinin nedeni elbette asla ölmeyecek sözler içermesi. İşte kitapta geçen ve can alıcı sözlerden bir kısmı...
* Eğer büyüklere, ” Güzel bir ev gördüm, kırmızı tuğlalı, pencerelerinden sardunyalar sarkıyor, damında ise kumrular var ‘ derseniz, nasıl bir evden söz etmekte olduğunuzu bir türlü anlayamazlar.Ne zaman ki onlara, ‘ Yüz milyonluk bir ev gördüm.’ dersiniz, işte o zaman size, ‘Oo, ne kadar güzel bir evmiş !” derler gözlerini koca koca açıp.
* Büyükler sayılara bayılırlar.Yeni bir arkadaş edindiniz diyelim.Onun hakkında hiçbir zaman asıl sormaları gerekenleri sormazlar.”Sesi nasıl ? ” demezler örneğin ya da ” Hangi oyunları sever ? Kelebek koleksiyonu var mı ? ” diye sormazlar.Onun yerine, ” Kaç yaşında? ” derler. ” Kaç kardeşi var ? Kaç kilo ? Babası kaç para kazanıyor? ” Ancak bu sayılarla tanıyabileceklerini sanırlar arkadaşınızı.
* Okyanusun ortasında salıyla kalakalmış bir denizciden bile çok daha yalnızdım.
* İnsan ancak yüreğiyle baktığı zaman doğruyu görebilir.Gerçeğin mayası gözle görülmez.
*  Herkesin bir yıldızı var.Hepsi birbirine benziyor gibi görünüyor ama gerçekte öyle değil.Herkesin yıldızı farklı farklı, hiçbiri diğerine benzemiyor.Yolcular için pusula, kimileri için küçük bir ışık, bilginler için çözülmesi gereken bilmecedir yıldızlar, iş adamına göre ise altından başka bir şey değil.Ne var ki bütün yıldızlar suskundur.Ama sen onları herkesten ayrı gözle göreceksin.
* İnsanları kolayca tanıyamazsın.Onların tanımaya ayıracak zamanları yoktur.Yediklerini, içtiklerini bile dükkanlardan hazır olarak alıyorlar.Ama dost satan dükkanları olmadığı için dostları da yoktur.
* Ama sen herhangi bir anda çıkıp gelirsen yüreğim saat kaçta senin için çarpacağını bilemez.
* İnsanların arasında da pekala yalnız hissedebilirsin kendini.
* Bütün koca adamlar bir zamanlar çocuktular. ( Gerçi aralarında bunu hatırlayanlara az rastlanır ya…)
* Kelebeklerle tanışmak istiyorsam bir iki tırtıla katlanmayı öğrenmek zorundayım.
* Kendini yargılamak başkalarını  yargılamaktan daha güçtür.Kendini yargılamayı başarabilirsen gerçek bir bilgesin demektir.
* Senin gülünün önemli olmasını sağlayan şey ona ayırdığın vakittir.
* Ve artık üzüntünü unuttuğunda beni tanımış olmak kıvançlandıracak seni.Hep dostum olarak kalacaksın.Benimle birlikte gülmek isteyeceksin.Kimi kez öylesine, zevk için pencereni açacaksın.Dostların senin yıldızlara bakarak güldüğünü görünce şaşıracaklar.O zaman onlara ; ” Evet.” diyeceksin,
” Hep güldürür yıldızlar beni ! ” Deli olduğunu sanacaklar.Böylece kötü bir oyun oynamış olacağım sana.