14 Şubat 2014 Cuma

14 Şubat neden ''Sevgililer Günü''

Sevgililer Günü, her yılın 14 Şubat günü birçok ülkede kutlanan özel gündür. Kökeni, Roma Katolik Kilisesi'nin inanışına dayanan bu gün, Valentine ismindeki bir din adamının adına ilan edilen bir bayram günü olarak ortaya çıkmıştır. Bu sebeple bazı toplumlarda "Aziz Valentin Günü" (Valentine's Day) olarak bilinir. Valentine kelimesi, Batı medeniyetlerinde hoşlanılan kişi veya sevgili anlamlarında da kullanılır.
Milattan sonra ilk yüzyıllardan beri her yıl şubat ayının ondördünde kutlanan Sevgililer Günü’nün başlangıcı ile ilgili o günden günümüze kadar gelmiş çeşitli efsane ve hikayeler var. Ama en çok bilinen hikaye, Aziz Valentine’nin İmparator Claudius hükümdarlığı ile aynı dönemde bir tapınakta papaz olarak hizmet vermesi ile ilgili.
Eski Roma’da 14 Şubat günü bütün Roma halkı için önemli bir gündü. Çünkü bu günde Roma tanrı ve tanrıçalarının kraliçesi olan Juno’ya duyulan saygıdan ötürü tatil yapılırdı. Juno ayrıca Roma halkı tarafından kadınlık ve evlilik tanrıçası olarak da biliniyordu. Bu günü takip eden 15 Şubat gününde ise Lupercalia Bayramı başlıyordu.
Roma İmparatorluğu’nda genç kızlar ile erkeklerin yaşamları çok katı kurallarla birbirinden ayrılmıştı. Lupercalia Bayramı gençler için çok büyük önem taşıyordu çünkü sadece bu bayramda birlikte olma şansı elde edebiliyorlardı. Lupercalia Bayramı’nın arifesinde kızlar isimlerini bir kağıda yazıp kavonoza koyuyor ve her genç adam da kavonozdan bir kızın ismini çekerek bütün festival boyunca seçtiği kıza eş olabiliyordu. Bu birliktelikler bazen aşka dönüşebiliyor ve evlilikle sonuçlanabiliyordu.
İmparator 2. Claudius, Roma’yı kendi katı kuralları ile yöneten zalim bir hükümdardı. En büyük problemi ise ordusunda savaşacak asker bulamamaktı. Ona göre bu durumun tek sebebi Romalı erkeklerin aşklarını ve ailelerini bırakmak istememeleriydi. Ve bu yüzden Roma’daki tüm nişan ve evlilikleri kaldırdı. Aziz Valentine de Claudius’un hükümdarlığı zamanında Roma’da yaşayan bir papazdı. Kendisi gibi papaz olan Aziz Marius ile birlikte Claudius’un yasağına rağmen gizlice çiftleri evlendirmeye devam etti. Ancak imparator bu durumu bir süre sonra öğrendi. Aziz tutuklanarak ölüm cezasına çarptırıldı. 14 Şubat 270 yılında idam edilerek şehitliğe gömüldü.
Bu olaydan 226 yıl sonra 496’da Papa Gelasius Aziz Valentine’i onurlandırmak için Şubat 14’ü Aziz Valentine Günü olarak belirledi. O gün bugündür her yılın 14 Şubat’ı Sevgililer Günü olarak kutlanmaya devam ediyor...

Bilinen ve en çok dinlenen diğer rivayet ise , Milattan önce 4. Yüzyıl'da bir geleneğe göre, her yıl belli bir günde düzenlenen festivalde kura çekerek eşleşen çiftler, gelecek yılın o gününe değin birbirinin sevgilisi olurmuş.
Derken, İmparator Cladius, genç sevgililer için düzenlenen bu özel günden rahatsız olmuş, iyi savaşamadıkları gerekçesiyle sevgililerin birlikte olmasını ve evlenmelerini yasaklamış.
Ancak, St. Valentine isimli bir aziz, imparatordan gizli gizli genç çiftleri evlendirmeye devam etmiş. Bir gün imparator, bu durumu anlamış ve azizi idam ettirmiş. İşte, o gün bugündür kendisini başkaları için feda eden St. Valentine adına, öldüğü gün olan 14 Şubat, "Sevgililer Günü" olarak kutlanır olmuş.
  • İdam edilmeden önce yattığı hapishanedeki gardiyanın kızına aşk mektupları yazan Valentine, idam edilene kadar bu kıza aşkını ilan etmiş. "Aşkın Azizi" olan bu meçhul rahibin notları, bugünkü Sevgililer Günü mesajlarının atası olmuş.
  • Romalılar tarafından İngiltere'ye taşınan "Sevgililer Günü", daha sonraları dünyanın dört tarafına yayılmış. 17. Yüzyıl'daki inanışa göre de kura çekilerek isim belirlenir ve hediyeler verilirmiş.
  • 14 Şubat, 1800 yıllarda Amerika'lı Esther Howland'ın ilk Sevgililer Günü kartını yollamasından bu yana çok sayıda insanın kutladığı toplumsal bir olay olmuştur. Bunun doğal sonucu olarak olayın ticari yönü çok fazla önem kazanmış, sevgililer günü tüm dünyada ticaretin canlandığı bir dönem haline gelmiştir.
  • Müslüman alemlerinde ise yasaklandığı için, Arabistanda hediye alışverişi bile mümkün değildir.
Benim söyleyeceklerim ise kısaca;

Sevgiliniz yoksa kendizi hırpalamayın, herşeyin bir vakti vardır elbet, herşey karşılıklı olunca güzel değil midir?  Varsa da hediye beklentisiyle her senenin şubat ayını önce kendize sonra sevdiğinize dar etmeyin. Ölene kadar kavuşamayan ve yarım kalan gerçek aşıkları düşünün. Günümüzde aşk ve sevgi kavramları bambaşka bir hal almış olabilir ancak siz yalnızca kendi hislerinizi önemli kılın.
Bütün aşk şarkılarını dinlemek, unutamadığınız her anı hatırlatmak ve kendi tarzınızda, sevdiğinizi nasıl hissettirebileceğinizi düşünmek varken kimsenin kafasının etini yemeyin. Ya çekin gidin yada adam gibi oturup sevin. Ayıptır yav :)

Sevgi ve saygıyla kalın, değer bilin, hoş kalın...
daha fazlası için :http://tr.wikipedia.org/wiki/Sevgililer_G%C3%BCn%C3%BC

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder