14 Kasım 2014 Cuma

POSTür

Bilindiği üzere cuma günleri bazı şirketlerde ''Free Friday'' (giyimin rahat ve çalışmanın esnek olduğu cuma)  benim için ise blogumda şarkı,türkü,şiir gibi daha özgür ve renkli paylaşımlar anlamına geliyordu.

Son birkaç zamandır ise cuma sabahları bizim (CCI) için ''En güzel cumalar hareketle başlar'' sloanıyla hayat buluyor. Büyük atriumumuzda kahvaltı sonrası toplanıyor ve stretching (açma-germe-esneme) hareketleriyle güne daha zinde başlıyoruz. Tabiki ailenizin antrenörü benim eşliğimde gerçekleşiyor bu renkli seanslarımız :) Resimler bol fakat hem özele giriyor hem de nazarlara gelmeyelim diye  paylaşmıyorum !

Katılımcılar ise her departman ve pozisyondan harika, uygulamaları kaçırmadan her cuma yerlerini alıyor ve enerjileriyle cumaya güzel bir başlangıç yapıyorlar. Ofis çalışanları için en büyük problem; hareketsizlik yada uzun süreli masa başı sabit çalışmaya bağlı olarak oluşan postür bozukluklarına dikkat çekiyor ve kişilere küçük püf noktaları ile sportif uygulamalar sağlamış oluyoruz. Zaten hali hazırda düzenli spor yapan kişilerin bu konudaki farkındalıkları yüksek. Dikkat çekmek istediğim tek nokta spor sonrası yapılacak esneme hareketlerini yapmayı unutmamak ve gün içinde bu hareketleri uygulamayı  alışkanlık haline getirmek. Ben düzenli spor yapmıyorum ancak evde yada ofiste esneme egzersizlerini alışkanlık haline getirebildim. Dik yürümeyi unutmak ve ekrana kilitlenerek çalışmak duruşumuzu günden güne değiştirebiliyor. Kendi araştırmalarınız ile de elde edebileceğiniz bazı egzersizleri ben özetle sunuyorum. Gerisi size kalmış. Sağlığınıza ve duruşunuza dikkat edin yoksa ben sizin yerinize de edeceğim diyerek haftayı kapatıyorum :))

Postür bozuklukları nelere sebep olabilir?
*En çok şikayet edilen konuların başında kronik boyun, omuz, sırt ve bel ağrıları gelir.
*İlerleyen yaşlarda kamburluk sorunu ortaya çıkabilir.
*İlerleyen yıllarda boyun bölgesinde kireçlenmeye sebep olabilir.
*Omuzlarda bulunan düşüklük ve öne eğrilik problemi zamanla kürek kemiği altından geçen damar ve sinirlerin sıkışmasına sebep olabilir.
*En önemlisi görüntü bozukluğu psikolojik olarak kişiyi etkileyebilir ve çekimser olmasına sebep olabilir.

Postür bozukluğu nasıl giderilebilir?
Oluşan postür bozukluğu omurgadaki kırık çatlak veya kemikleşmiş yapıdan kaynaklanmıyorsa kasların doğru şekilde çalıştırılmasıyla kolayca çözülebilir.
Görülen bozuklukların büyük çoğunluğu günlük yaşamda yapılan hatalardan kaynaklanmaktadır. Basit önlemler ve birkaç doğru egzersizle düzeltilmesi mümkün ve kolaydır. Bu önlemlerin başında doğru oturma pozisyonu ve yürüme esnasında pozisyona dikkat edilmesi gerekir. Esas belirleyici faktör ise doğru kasların biraz kuvvetlendirilmesidir.

Oturma pozisyonu şu şekilde olmalıdır: Belden yukarısı dik, bel hafifçe geriye doğru eğimli orta sertlikte ortepedik yastık ile desteklenmiş, baş öne veya geriye bükülmemiş, kalça ve diz açısı 90 derece, diz ve ayakların açısı ise 90-110 derece olacak şekilde oturulmalıdır. Eğer bilgisayar kullanıyorsak, dirsekler vücudun gerisine geçmeyecek, omuz ve boyna yük vermeyecek kadarda önde olmayacak, bilgisayar ekranının üst kısmı ise göz hizamızda olacak şekilde oturmalıyız.
Doğru kasları çalıştırmak için düzenli antrenman programımız var ise sadece programımızın sonuna basit dört hareket ekleyerek bu sorunu çözeceğiz.
Dizlerimiz hafifçe kırık, kalçadan vücudumuzun üst kısmı öne doğru 60 derece eğilmiş, sırt ve belimiz gergin , kürek kemiklerimiz birbirine doğru çekilmiş şekilde başlama pozisyonumuzu aldıktan sonra;

1)Kollarımız dümdüz şekilde aşağıya doğru uzatıyoruz ellerimiz açık avuçlarımız birbirine bakıyor, sonra dirsekten kolumuzu 90 derece olacak şekilde kırıyoruz, bu vaziyet ilk hareketimizin başlama pozisyonudur. Bu şekilde başlama pozisyonumuzu aldıktan sonra 15 defa, dirseklerimizin ve avuç içlerimizin pozisyonunu bozmadan yanlara doğru açıp tekrar başlama vaziyetine geliyoruz.
2) Kollarımız dümdüz şekilde aşağıya doğru uzatıyoruz ellerimiz açık avuçlarımız birbirine bakıyor , avuçlarımızı birbirine değdiriyoruz, bu şekilde kollarımızı hiç kırmadan başımız kollarımızın arasında kalacak şekilde 15 defa yukarıya kaldırıp indiriyoruz.
3)Dirseklerimizi omuz hizamıza getirene kadar yanlara kaldırıyoruz, ellerimiz dirsekten aşağıya sarkık durumda, dirseklerimizin konumunu değiştirmeden dirsekten ellerimizi kaldırabildiğimiz kadar yukarı kaldırıp avuç içlerimizin tavana bakması için bilekten kırıyoruz. Bu hareketi de 15 tekrar yapıyoruz.
4) Kollarımız dümdüz şekilde aşağıya doğru uzatıyoruz ellerimiz açık avuçlarımız birbirine bakıyor, kolumuzu kırmadan, kollarımız yere yatay alana kadar açıp tekrar kapatıyoruz. Bu hareketide 15 tekrar yapıyoruz.
Toplamda 60 tekrar yapmış oluyoruz. Bu 60 tekrar arasında boşluk bırakmıyoruz. Zaman içerisinde bu hareket serisini 2 tur yapacak şekilde arttırmalıyız. 1-2-3-4 numaralı hareket 45sn boşluk tekrar 1-2-3-4 numaralı hareket.
Son olarak da ellerimizi belimizin arkasında kavuşturup kendimizi olabildiğince geriye doğru esnetip 15sn bekliyoruz, bunu da toplamda 2-3 tekrar yapıyoruz.

http://uvfitness.net/postur-bozukluklari-ve-duzeltilmesi/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder