13 Ağustos 2014 Çarşamba

Özçekim

175 yazımda da günlük ruh halim ve görüntümle huzurlarınızda oldum...
Tahmini kaç kişi takip ediyor bilemiyorum ama hergün fazlalaştığınızdan haberim var :)
Tanıdık-tanımadık herkesin merak ettiği en önemli konu ise bu fotoğrafları kimin çektiği ile ilgiliymiş...
Genel olarak belirtmem gerekiyor ki, çocukluğumdan bu yana gezdiğim gördüğüm heryerde milyon tane resim yakalamak, düzenlemek ve paylaşmak en büyük zevklerimden biridir. Resimleri tab ettirdiğimiz dönemlerde bile albümler dolusu görüntümün olması bunu kanıtlıyordur. Bilgisayarımda herkesin hemde akla hayale bile gelmeyecek insanlarla birlikte fotoğraflarımın olması ise ayrı bir enterasanlık, hiç açıklamada bulunmayacağım  :))
Anlatmak istediğim ise gayet net,  anı paylaşmak adına deniz-kum-güneş-çayır-çimen fotoğraflarımın yanı sıra kişilerin ve sadece benim fotografımı çekecek insanı her daim buluyor olmam. Yurtdışındaysam gayet kibar bir şekilde yoldan geçen birinden rica edebilirim. Şirkette zaten hergün aynı kişilerle çalışmalarımı sürdürdüğüm için hiç sorun olmuyor.Kalabalık içindeysemde sırayla resim çekilebiliriz diye düşünüyor ve uyguluyorum. Biz bayanların, Japonlar gibi resim hastalığımıza erkekler de alıştılar vesselam :)

Bu arada belirtmeden geçemeyeceğim (aklınızda bulunsun) resim çizilir, fotoğraf bir makine ile çekilir, fark budur :)  yani anı yakalamak ile sonrasını resmetmek aynı şey değildir. Çok bildiğimizi iddia etsek de, herşeyi her türlü dile getiriyoruz artık, o ayrı...
Alışamadığım yada bunca fotoğrafın içinde hala garip gelen tek şey var, o da son zamanlarda moda olan Selfie (Özçekim) çılgınlığı..! Arkadaşım, vakti zamanında evde yalnız başına oturan kızların can sıkıntısından kendi kendini çekmesini sen alıp dünyayaya moda diye yayarsan, bizde nefret edeee ede kendimizde uyguluyoruz işte !
Onca kalabalığın içinde biri mutlaka en öne geçip, kendi koca kafa görüntüsü dahil herkesi uzaktan çekiyor. Eğer tek ise arka plandaki güzel manzarayı şaşkın yüz ifadesi ile öldürüyor. Sonra onun adı  dünyaca ünlü çılgınlık oluyor ve hergeçen gün biraz daha belleklerimizde normalleşiyor. Asansör ve kabin fotoğrafları, nasıl göründüğümüzü merak ettiğimiz yıllarda kendimize sakladığımız eğlencelikler iken şuan sosyal medyadan herkese yaydığımız anlık görüntülerimiz haline geldi. Herkes bu modaya uydu mu? Evet, uydu..(Asansörde hiç yok henüz benim, hayret)
Alay ettiğimiz ve yapmam dediğimiz herşeyi mutlaka birkere deniyoruz diye sanırım, benim bile en önde durup poz verdiğim özçekimlerim olmuş. Amaç, aman ben eksik kalmamalıyım, mutlaka o karede yer almalıyım mantığından yola çıkarak çekilen fotoğraflardır diye düşünüyorum.
Dudaklarını büzmeden, ayağının birini kaldırmadan, o elleri bele almadan resmedilen bir kadın profili yoktur sanırım :) Selfie de ise, o kollar ordan gözükürken yana bakıp poz vermeler doğal değil bikere, anı yakalamakla alakası yok ! Erkekler bile kvücudlarını, kollarının en uzak durduğu yerden portrelerini alarak yada günlük giysi+aksesuar kombinlerini paylaşarak gözümüzde nasıl normalleştiler, siz düşünün artık gerisini...
Bugünün konusunu araştırıp sunmadan önce kendim de bu akıma dahil olduğum için herkesi tebrik ediyor, tez zamanda bir başka insan gücü yada teknolojinin nimetlerinden sayılan tripotlardan faydanılmasını temenni ediyorum. (Fotoğraf makinesinin hiç kımıldamaması veya özel etkiler için uzun süreli pozlama istendiğinde, makinenin üzerine takılabileceği üç bacaklı ve çeşitli yöntemlerle oynar bir kafaya sahip sehpa sistemidir)

Selfie yada Özçekim, bir dijital fotoğraf makinesi ya da kameralı cep telefonu ile çekilen oto-portre fotoğrafı türüdür. Bu fotoğraflar genellikle gündelik anlardan ve bir kamera ile yukarıdan kol boyu mesafesinden ya da ayna karşısından çekilmek suretiyle düzenlenir. Özçekim olarak çekilmiş fotoğraflar genellikle Facebook, Instagram, Snapchat ve Tumblr gibi sosyal paylaşım sitelerinde paylaşılır.
Selfie,Oxford Üniversitesi tarafından 2013 yılının kelimesi seçilen ve İngilizce sözlüğe eklenen bir kelimedir.Selfie kelimesi, "Self + ie" şeklinde oluşturulmuştur.
2014 yılında da Türk Dil Kurumu tarafından "selfie"ye karşılık olarak "özçekim" kelimesi kabul edilmiştir. http://tr.wikipedia.org/wiki/Selfie



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder