17 Temmuz 2014 Perşembe

İş Sağlığı ve İş Güvenliği


Geçen haftaki kişisel iş kazamdan sonra şirkette baya baya üzüntü yarattım hatta alay konusu bile oldum.

Nasıl bir soğukkanlılık ise, ya inanmazlar diye resmini çektim bide parmağımın her dakika yavvv :)))
neyseki sıkıntılı ruh halim daha akşamına bandajlardan kurtulup yazlığa kaçtı ve haftasonu hiç çıkmadan denize girdi. Nasıl olsa aşılarım tamam bu saatten sonra vursalar kanım akmaz!
Gel gelelimki kendime bir yaptırırımım olmadığından bundan sonraki zamanlarda daha dikkatli ve tedbirlerimi alarak devam etmemde fayda var. Ya iş yerimde başıma birşey gelseydi diye düşünürken ise iş sağlığı ve güvenliği müdürü ve uzmanlarımızla sohbetimizden öğrendiklerim devreye girdi. ( sohbet değil resmen öğlen yemeğinde makara konusu olarak masaya meze oldum, hani bir paradodide adamın kafasına balta giriyodu ve o şekilde sakin sakin dolaşıyordu ortada. benimkide biraz o hesaba geldi çünkü =D )
Neyseki çok büyük sayılacak iş kazalarım olmadı, şirkette çok yüksek topuklularla dolaşıyorum ve yerlerimiz sürekli kurulanıyor, diğer çalışanlarımız içinde tü önlemler mümkün mertebe alınıyor. Fakat bu işin bir kanunu var imiş. O da aşağıdaki gibiymiş. hadi okuyun kendinizi koruyun...
 
6331 Sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu, işveren ve çalışanların, işyerindeki iş güvenliği ve iş sağlığının sağlanması ve mevcut koşulların iyileştirilmesi için yetki ve sorumluluklar ile hak ve ödevleri düzenler.
  Bu Kanunun amacı; işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir.

 Bu Kanun; kamu ve özel sektöre ait bütün işlere ve işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine, çırak ve stajyerler de dâhil olmak üzere tüm çalışanlarına faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır.
Ancak aşağıda belirtilen faaliyetler ve kişiler hakkında bu Kanun hükümleri uygulanmaz:
a) Fabrika, bakım merkezi, dikimevi ve benzeri işyerlerindekiler hariç Türk Silahlı Kuvvetleri, genel kolluk kuvvetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığının faaliyetleri.
b) Afet ve acil durum birimlerinin müdahale faaliyetleri.
c) Ev hizmetleri.
ç) Çalışan istihdam etmeksizin kendi nam ve hesabına mal ve hizmet üretimi yapanlar.
d) Hükümlü ve tutuklulara yönelik infaz hizmetleri sırasında, iyileştirme kapsamında yapılan işyurdu, eğitim, güvenlik ve meslek edindirme faaliyetleri. http://www.iskanunu.com/images/dokuman/diger-kanunlar/6331-sayili-is-sagligi-guvenligi-kanunu.pdf



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder