14 Aralık 2022 Çarşamba

KoçÇçum Benim :)

Yaşam koçluğu, (life coaching) bir koçluk sanatı olup, insanların kendi kendilerini güçlendirmelerine yol açan beceriler ve tutumlar geliştirerek kişisel hedefleri tanımlamalarına ve elde etmelerine yardımcı olma sürecidir. Yaşam koçluğu, iş-yaşam dengesi ve kariyer değişikliği gibi konularla ilgilenir ve genellikle işyeri ortamı dışında gerçekleşir.

Yaşam koçu bireyin mevcut yaşamına odaklanmasına yardımcı olur, gerekli düzeltmeleri yapar ve kişisel ve profesyonel yaşamlarında olumlu hedefler gerçekleştirerek ilerlemelerine yardımcı olur. Kişinin yaşamında büyük bir geçiş aşamasından geçip geçmediği ya da sadece belirli bir hedefe ulaşmak için motivasyona ve cesaretlendirmeye ihtiyaç duyup duymadığı, bir yaşam koçu çok değerli bir profesyonel danışman olabilir. Müşterilerinin yaşamlarında olumlu değişiklikler keşfetmelerine ve başlatmalarına yardımcı olmak için gereken soruları, çerçeveyi, alıştırmaları ve hesap verebilirliği sağlar. Yaşam koçları, gayet sağlıklı düşünüp hareket edebilen bireyleri geliştirmeye yönelik adım atarlar. Hayatlarının her alanında “daha iyisini” isteyen bilinçli insan topluluğu ile yapmış olduğu ikili diyaloglar sonucu oluşmuş bir meslek dalıdır. Psikologlardan kendilerini ayıran en büyük farkta budur. [3] diyor. Wikipedia....

Bu sene içinde birde sertifikalı bir koç olmayı başardım. İleride bu mesleği yapmamam ve danışanlarıma şuanda ücretsiz seanslar vermemem için hiçbir negatif nedenim de yok çok şükür... Eee ozaman ben kendimi geliştirdiğim ve kişilerin potansiyelinin farkında olabilmesi için doğru adımlar izleyen bir koç olduğum sürece harika bir eğitim & belge almışım hissiyatımda uzunca bir süre kalabilirim. Alkışlar kendime geliyor öyleyse. Bazen düşünüyorum da ömür boyu öğrenme modeli, eğitimler, yarı yaşımıza kadar okullar,
teknoloji alanında sürekli bir şeyleri güncelleme ve yenileme isteği vs vs. Yap yap yap nereye kadar dimi ?! Karşında muhatap olduğun kişilerin çeşitliliği ve kapasitesi artık beni bile şaşırtıyor ki ben aşırı farklı çevreler ve kültürlerin  harmanlandığı bir kişiyimdir :) her tipten çevreden arkadaşı olmasıyla ünlüyümdür. Benim burada ne işim var diye şaşırdığım ortamların en ünlüsüyümdür :) 

Şimdi diyeceksiniz ki ne alakası var bunların eğitimle sertifikayla vs.. Yaşam koçluğu denilen meslek (Yaşam Koçluğu bir meslek midir? Evet. Koç (Seviye 6) Meslek Standardı 26.06.2013 tarihinde 28692 sayılı Resmi Gazete ile yürürlüğe girmiştir) kişilerin içindeki potansiyeli ortaya çıkarmak, sorgulamadan ve tek taraflı yönlendirmeden, birey olmanın getirdiği sorumlulukla hareket etmesini sağlar. Yani terapide değil koçluk görüşmesinde olduğunuzun farkına vardığınız an kurban psikolojisinden kurtulup neler yapabileceğinize odaklanma biçimidir. Benim tabirim bu şekilde en azından :))) ki bu da gayet açık ve güzel bir neden koçluk almanız için… Aynı sonuçlardan bıkmış kişiler, kendini gerçekleştirmek ve yatırım yapmak isteyenler, bir şeyleri değiştirmek isteyen, ancak değiştirecekleri şeyi bulamayanlar, duygularına hakim olmak ve potansiyelinin farkına varmak isteyen kişilerin tercihi hep bu yöndedir.

Yaşam koçu olabilmek için bu alanda düzenlenen eğitim programlarına katılmak gerekir. Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik ya da Psikoloji bölümlerinden mezun olan kişiler de yaşam koçu olarak görev yapabilir. Ancak genellikle Yaşam Koçluğu Eğitimi Sertifika programlarına katılarak yaşam koçu olunmaktadır. Danışanlarla beraber pekiştirilen bir meslek tecrübeyle sabit ilerleyecektir ki hiç şüphem yok bundan. Lakin işin PR kısmı veya ofis ortamında çalışılması fikri beni biraz gersede ileriki yıllarda çok geçerli bir meslek olacak nasıl ki pandemiden sonra psikolog ve diyetisyen desteğinin zaruri bir ihtiyaç olması gibi. Kişilerin başarı durumu ise malum hem referansları hem de danışan üzerindeki ilerleme durumundan belli olacak. Çünkü yaşam koçu; İşinden başını kaldıramamaktan, yakınlarına ve kendine vakit ayıramamaktan yakınan ya da hayatta ne yapmak ve ne olmak istedikleri konusunda belirsizlik yaşayan kişilerin yaşamlarını dengeleyen ve yaşamlarına anlam kazandıran kişidir. Kişinin geri bildirimi ve somut örnekleri sizin için yeterli ve etkin bir başarı performansıdır. Kişilerin potansiyeli sizin doğru biçimde soracağınız sorularda daha önemlisi kendilerine soracakları ve kendi kendilerine verecekleri cevaplar sayesinde ortaya çıkacaktır. güçlü sorular vardır mesela metodlarımızda, çalışma dokümanlarımızdaki örneklerde ve kendimizde farkettiğimiz olgularda. ben şimdi konuyu burada bitirirken en sevdiğim 3 soruyu buraya bırakıyorum ve bir dahaki görüşmemiz kadar cevaplamanızı rica ediyorum. Öyleyse her zaman söylediğim gibi hoş bakın, hoşça kalın sevgili dostlar.. 
  1. Doğru olduğuna inandığınız ve uğruna savaşacağınız şeyleri yapacağınız gün ne zaman gelecek?
  2. Eğer hatalarınızdan ders alıyorsanız, neden hata yapmaktan korkuyorsunuz?
  3. Eğer kimsenin sizi yargılamayacağından emin olsaydınız, neyi farklı yapardınız?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder