25 Aralık 2014 Perşembe

Gezgin

 Yeni bir yıla adım atarken, belkide yıllık iznini kış aylarında kullanmak için bekleyenlere bir tatil anlayışı çıkardım ortaya.

Terasımızdaki çay molasında buraları çiçeklendirelim bağ bahçe işlerine de el atayım derken yaptığımız tatil hayalleri esnasında çıktı konunun özü aslında. Hayır emekliliğime de az kalmadı, takriben bi 65 yaşına kadar çalışmam gerekliliğini düşünürsek nerden geldi bu hayaller aklımızın ucunabilinmez.

Ancak çok gezmek çok görmenin ötesinde Dünyayı ezmenin kısacası gezgin olmanın bazı kriterleri varmış. Ben okudum ve çok beğendim, birçoğunuda hali hazırda uygulamışım farkında olmadan.
Ben şimdi işlerime geri dönerken sizler de maddeleri okuyup uygulamak için aksiyon almaya başlayın derim...
 
hoşçakalın hoş bakın ;)
 
1) En Az 3 Kıtada 10 Farklı Ülke Gördüyseniz
Kusura bakmayın, öyle 3-5 tane Batı Avrupa ülkesi görmekle tecrübeli gezgin unvanını alamazsınız! Farklı kıtalardaki gelişmemiş yerlere gidip hatta mümkünse hiç İngilizce konuşulmayan, Latin alfabesi kullanmayan birkaç ülkede cebelleşmeniz gerek.
 
2) Türkiye’nin 7 Bölgesini de Gezdiyseniz
Ankara’nın doğusuna geçmeyene bizde tecrübeli gezgin demezler! Başka kültürleri anlayabilmek için önce kendi kültürünü tanıyacak insan; Van Gölü etrafında bir tur atacak, Karadeniz’in yaylalarına bir çıkacak, Hatay’ın künefesini bir yiyecek.
 
3) Avrupa’nın Ünlü Başkentlerini Çoktan Aştıysanız
Londra, Paris, Roma, Barcelona, Amsterdam vs. hala bunları kovalıyorsanız dost acı söyler, henüz hazır değilsiniz. Eyfel’in önünde fotoğraflarınızı çektirdiyseniz yavaş yavaş Fransa’nın küçük kasabalarına doğru kayar ilginiz, hatta Fransız sömürgelerine.
 
4) Turistik Şeyler Sizi Aşırı Rahatsız Etmeye Başladıysa
Prag’a gidip bir tane bile Çek’in gitmediği Ortaçağ Gecesi gibi yapay turist eğlencelerini çok mu eğlenceli buluyorsunuz? Olmadı! Tecrübeli gezgin dediğin turistik şeylerin kokusunu 100m öteden alacak ve oradan roket hızıyla uzaklaşacak.
 
5) Bir Yere Gitmeden Önce En Az 20 Saat Dersinize Çalışıyorsanız
‘Oraya bir gidelim de, tur rehberi bizi zaten gezdirir’ kafasında mısınız? O zaman daha yiyecek 40 fırın ekmeğiniz var. Bir yere gitmeden önce orada ne yenir ne içilir, nereler görülmeli, kültürel farklılıkları nelerdir, bunlara ince ince çalışmalı insan.
 
6) En Uzun Seyahate Bile Kabin Boy Çantayla Gitmeyi Öğrendiyseniz
Üç günlük bir seyahat için koca valizi dolduranlardansanız, henüz yeterince eziyet çekmemişsiniz demektir. Havaalanlarında bagaj beklemek, o koca çantayı hamal gibi her yere taşımak ne zaman canınıza tak ederse o zaman bir üst basamağa hazırsınız.
 
7) Gezilerinizi Kendi Başınıza Organize Edebiliyorsanız
Dünyanın en gelişmiş ülkelerine giderken bile hala birilerinden yardım alma ihtiyacı mı duyuyorsunuz? O zaman hala daha birkaç yıla ihtiyacınız var. Tecrübeli gezginler, otelini uçağını, orada yapacakları şeyleri kendi başına çok rahat organize eder.
 
8) Yıllık Seyahat Planları Hazırlamaya Başladıysanız
Facebook’ta arkadaşınızın fotoğrafını kıskanıp ‘Bak hayatım falancalar yılbaşında Paris’e gitmiş, şurada €299’ya bir tur gördüm, biz de gidelim hadi’ diyenlerden misiniz? Vah vah. Ne zaman yıl sonunda, bir sonraki yılın seyahat planlarını halka arz etmeye başladınız, işte o zaman piştiniz demektir.
 
9) Bir Sonraki Gezinizin Önceliklerden Çok Farklı Olması Peşindeyseniz
‘Geçen sene Roma-Floransa-Venedik yaptık, bu sene de Prag-Budapeşte-Viyana yapacağız azizim’ kafalarında mısınız? O zaman birkaç yıl sonra tekrar görüşelim. Tecrübeli gezgin için her seyahat, yepyeni, öncekilerden çok farklı şeyler görebilmek demektir.
 
10) Görmek Değil Deneyimlemek İçin Gezmeye Başladıysanız
OiTheBlog’un çok güzel ifade ettiği üzere “Turistlik işini Paris’e gidip Eiffel’in önünde alışveriş torbasıyla poz vermekten ya da Pisa Kulesi’ni itiyormuş gibi yapılan fotoğraf çektirmekten” ibaret zannediyorsanız sınavı geçemediniz. Ne zaman Paris’in arka sokaklarında sadece Parizyenlerin gittiği bir lokantanın şefinden bir yemek tarifi öğrenme arzusu doğdu içinizde, işte o zaman gerçekten tecrübeli bir gezgin oldunuz demektir.

Haydi söyleyin bakalım, kaç puan aldınız bu sınavdan? Yukarıdaki maddelerden 0-5 arasında aldıysanız üzülmeyin, şöyle üç beş yıl daha gezin, sonra görüşürüz. Yok ‘Ben bunların hepsini yıllardır yapıyorum zaten!’ diyorsanız aferin size, gerçek bir tecrübeli gezginsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder