14 Temmuz 2015 Salı

Gezelim Görelim Gülelim

Ramazanın son günleri yani bayrama ve tatile çok az kala başladığım yeni bir haftadan merhabalaaaaar :)

Tatil deyince nasıl da enerjisi yüksek başlıyoruz güne değil mi? Modumuzu düşüren tek şey 'bitse de gitsek' ruh halleri oluyor yalnızca..
Eminim birçoğumuzun yıllık izni, tatil izinleri ve yurtdışı planları bu doğrultuda birleşecek ve uzak-yakın yerlere göç edilecek. Lakin herhangi bir yere gitmeden önce hazırlıklarınızı tam yapıyor musunuz benim merak ettiğim husus bu şuanda :)
Benim valiz hazırlamam yalnızca bir gecede ve  birkaç saatten oluşuyor. İlk kez göreceğim ülke/şehirleri ise artık hiç merak edip araştırmıyorum. Sürpriz olsun, gördüğüm an şaşırıp sevineyim-üzüleyim istiyorum. Resim çekerken ağzımın suyu aksın, sonra baktıkça tekrar tekrar ayılıp-bayılmak istiyorum o mekanlara. Ama iş her zaman böyle olmuyor ve o bölgenin kültürüyle ilgili şaşkınlıktan yada sinirden hafızalara kazınan nahoş anılarınız da olabiliyor.
Bugün birkaç ülkeden örneklerini sunacağım videoları izlerken ben çok güldüm. Çünkü traji-komik olaylar 2 dakikada ancak bu kadar ayrıntılı verilebilirdi. özellikle Türkiye'de ağlanacak halimize güldüm ki seneler geçse, teknoloji ilerlese, eğitim seviyesi üst düzeylere gelse dahi değişmeyecek alışkanlıklar/şaşkınlıklarımız var bizim :)
Diğer ülkeler de aynı şeyler elbette söz konusu sonuçta insanın olduğu her yerde amatörlükler ve duygularla hareket etmekten doğan sonuçlar aynı olabiliyor.. Düşünün ki bir ülkede farklı coğrafik özelliklere bağlı olarak insanların yaşayışı, konuşması ve kültürü tamamen farklıyken ülkeler çapında bu durum X2 boyutlarına varabiliyor. Yani aslında insanlar iyi-kötü ve komik diye 3'e ayrılıyor benim neznimde :)
Şimdi videoları izlerken ne demek istediğimi daha iyi anlayacak ve gitmek görmek istediğiniz yerlere bir de bu gözle bakmış olacaksınız. Bir de yabancıların gözünden Türkiye ve Türkler nasıl görünüyormuş analizinde çok keyifli bir yazı paylaşıyorum.

Gidenler, gelenler ve görenler gözünden herkese şimdiden bol şanslar ve tatiller diliyorum bende...

Sevgiyle ve eğlenceyle kalın. Çok dolanıp kördüğüm olmayın :))


Güvenlik kontrolleri çok fazla. (Banka, plaza ve alışveriş merkezinde bulunan özel güvenlik görevlilerinin sayısının çokluğu.)
İnsanlar yüksek enflasyonla yaşamaya alışkınlar.
Semt pazarı faaliyetleri yüksek.
Mısır Çarşısı veya Kapılıçarşı’da gezerken yerel insanlarla konuşmaya çekinmeyin.
Kokoreç, hamsi veya döner gibi yerel tatları mutlaka deneyin.
Ve tabii ki temel Türkçe kelimler öğrenin.
Çok derin politik konulara girmeyin, emin olun yanlış anlaşılırsınız... Deneyimlerinizi paylaşın ama yargılamaktan kaçının, büyük bir olasılıkla kısa süre sonra görüşleriniz değişecek.
Sosyal temas noktaları geliştirin.
Doğrudan eleştiri konusunda dikkatli olun.
Hassas politik konuları tartışmaktan kaçının.
Trafikte dikkatli olun ve diğer sürücülerle tartışmaktan kaçının.
Lezzetli Türk mutfağının tadına varın.
Yeni ziyaretçiler, genellikle Türkiye hakkında önyargılı olarak geliyorlar. Geldiklerinde de ülkenin modern yüzünü, özellikle de İstanbul’u ve halkın bir kısmının Batılı yaşam tarzını gördüklerinde şaşırıyorlar.
Türkiye İstanbul’dan ibaret değildir ve doğuya ve güneye gittikçe çok değişir. Kesin izlenim edinmek için Türkiye’yi gezin, görün. Her bölgenin kendine göre örf ve ádetleri vardır, öğrenin.
Türkler’in milli içkisi (aslan sütü) rakı aperitif değildir, fazla içmeyin, karıştırmayın... fena çarpar.
Bürokrasi ve hiyerarşi insanı bunaltıyor
Çok fazla bürokrasi, yasal düzenleme ve kağıt üzerinde iş var (faturalar, pullar, imzalar, fotokopiler, vb.)
Çoğu anlaşma, yabancı para birimine dayanıyor ve kurlardaki dalgalanmaların işe etkisi ciddi boyutlarda olabiliyor.
Çoğu Türk şirketi, çok sıkı yönetim hiyerarşilerine sahip. Örneğin, her yönetici için ayrı oda oluyor. Bu, Batılı ülkelerin açık ofis ve açık kapı politikasından epey farklı bir durum.
Türk ekonomisinin hızlı gelişmesi etkileyici. İstanbul’u ele alacak olursak, son birkaç yılda önemli bir dönüşüm geçirdiğini söyleyebiliriz. Pek çok yeni yatırım yapıldı, yeni evler ve yollar inşa edildi. Ama bazen bunlar yeterli bir şehir planlaması olmaksızın gerçekleşiyor ve şehrin içindeki yeşil alan harcanıyor.
Türkler kendilerini işlerine adıyorlar.
Gençler iyi eğitimli, yabancı dilleri çok iyi.
Eğer umduğunuz gibi gitmezse muhtemelen başından beri yanlış yapıyorsundur, satır aralarını okuyun ve biraz daha ayrıntılı kararlar çizin.
Türkler uluslararası seyahetlere de istekli.
Türk ekonomisi, çok sayıda gelişme fırsatı sunuyor.
Yasal sorunlar zaman alıcı ve çözmek zor.
İnsanlar konuşmayı çok seviyor, caddelede gülen, kahkahalar atan insanlar görebilirsiniz. Daima çevrenizde size yardımcı olmak isteyen kişiler bulabilirsiniz, aynı dili konuşmasanız bile.
İş dünyasında tüm dengeler ilişkiler üzerine kurulu. Önce iyi bir ilişki arkasından iş geliyor.
Türk okuyucular yabancılara ne tavsiye ediyor
Türkler sizi seve seve evine davet edecektir. Pek çok Türk evinde, kapıda ayakkabı çıkarmak adettir.
Türkler’in zaman kavramı, sizinkinden çok farklıdır. Alışmanız gerekir. Hemen, yarın demektir mesela. Güne geç başlar, geç bitirirler. 10’dan önce işe gelmezler. Randevuya geç kalırlar, arayıp geç kalacaklarını söylemezler, trafiği bahane ederler. Bu arada İstanbul’un trafiğine siz de güvenmeyin, mahçup olursunuz.
Türkler’in en sevdiği sohbet konusu futboldur. Her Türk futboldan Derval kadar (!) anlar. Türk Milli Takımı’nın dünya 3’üncüsü olduğunu, Galatasaray’ın UEFA Kupasını aldığını bilmemek hakaret sayılır. Eğer muhatabınızın gözüne girmek istiyorsanız, hangi takımı tuttuğunu öğrenin ve takımı ve futbolcularını tanıdığınızı belli edin.
Orhan Pamuk konusuna girmeyin. En medeni ve akıllı sandıklarınızdan bile garip tepkiler gelebilir.
Türkler milliyetçidirler hatta şovendirler; Bu şovenizm döner kebabı, yoğurtu, dolmayı, baklavayı bile kapsar.
Türkler kendilerini ve memleketlerini çok ağır eleştirirler ama bir yabancının eleştirmesine tahammül edemezler.
Türkler Arap değildir ve karıştırılmaktan çok hoşlanmazlar.
Sizin memlekette tatlı niyetine yediğiniz yoğurdu Türkler sarmısaklı olarak yemeğe dökerler. Alışması kolay değildir ama sonradan bayılacaksınız.
Sakın ola ki beyaz peynire (Yunanca adıyla) feta demeyin.
Size bir hediye verirlerse, paketi açın ve beğendiğinizi belli edin.
Türk erkekleri birbirini öper. Fırsat olursa sizi de öper. Yadırgamayın! Türkler fizik teması severler.
Türkler çok meraklı insanlardır. İlk defa tanıdıklarına bile evli mi, çocuğu var mı, hatta ne kadar maaş alıyor, sorarlar.
"Bahşiş" batı dillerine Türkçe’den girmiştir. Kendine göre yeri, zamanı, kuralı vardır. Bilmeden davranmayın, mahçup olursunuz. Buna karşılık kim Türkiye’de devlet dairelerinde rüşvet var demişse, yalan (!) söylemiş, inanmayın!
Yazar: Burcu Özçelik Kaynak: http://HÜRRİYET

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder