20 Ocak 2015 Salı

Bağımlı değilim ben, yersen...

Haftaya salı itibariyle başlıyorum çünkü dün yoğunluktan ve müthiş enerjimden yazamadım. Elim kolum spordan ağrıyor ama çenem ile parmaklarımda, koştururken de ayaklarımda bir sorun yok maşallah suphanallah :)))

Enerjik insanlarla birlikte ve güzel gıdalar eşliğinde geçiyor hayatım ki aksine bağlanmam çok zor! Bu tarz yaşamların ve yemek yenilen her ortamın sonuna kadar yanındayım onu anladım ama sağlıklı beslenme tarzı daha çok bağlanmak istediğim bir olgu şuan hayatımda...

Çok şükür bağımlı olduğum bir madde olmadı hayatımda :) Kişi de olmadı zannımca henüz bekar olmamdan ve bundan inanılmaz büyük haz duymamdan anlaşılacağı üzere.. Uzun süreli ilişkilerime bakarsam bağlanma sorunum yok ama özgürlüğümü kısıtlayacak insanlarla  hayallerim yada onsuz yaşayamayacakmışım gibi hislerim yok,  artık çok eminim...
Sigara, alkol yada kullanmadan kendimi eksik hissettiğim hiçbirşey olmadı. Yani bende herhangi bir şey varsa var, yoksa yoktur net olarak söylemek istediğim :)

Ancaaaak, tüm bu açıklamalara zıt düşecek birşey keşfettim ki zaten hepimizin bildiği ve herkeste bir miktar var olan bir bağımlılık cinsi bu...
Tam olarak tarifini vereceğim şey karbonhidrat bağımlılığı adı altında inceleniyormuş. Yani tatlıya, çikolataya, hertürlü şekerlemeye değil, una şekere hamur işine olan önlenemez istek olarak karşımıza çıkıyor. Beslenme kültürüm, sporcu yapım, evdeki marifetli hanımlar sayesinde herkesten kat ve kat bu tarz besinleri tüketen ve obez olmayan yapımın bir lütfu olarak abarttıkça abartabiliyorum bu zararlı besin grubunu. Ancak iş biraz yaşa bağlı olarak dikkat etmeye ve spor yaptıkça zayıflamak yerine kaslanmaya gittikçe farkettimki ufak bir düzenlemeye gitmem ancak bunu yaparkende isteyerek ve üzülmeden kesmem gerekiyor bu zararlı beyazları. Biraz araştırdım, özellikle Dr.Oz bu konudaki en saydığım sevdiğim kişi olarak birşeyler anlatmış buldum size sunuyorum. Ancak üzüldüm çünkü uzun bir süreden bahsetmiş kurtulmak için bu bağımlılıktan ( 28 gün uzun bir süre benim için yahu =D )
ağır spor yapma anlayşına geçtiğim için ben bukadar uzun süre ayrı kalamam çünkü karbonhidrata en çok benim ihtiyacım oluyor, o kickboks vuruşları yulaf ezmesiyle olmayacak belliki ancak aynı anda hem aburcubur hemde karbonhidrata bağımlıda yaşanmayacak. Etin hertürlüsünü yemeyede  başlayamayacağıma göre bu yaşımdan sonra, bazı şeyleri göze alıp severek ayrılmanın vakti gelmiştir diye düşünüyorum. En azından azaltırım ama eksik kalmam yahu :)))
Hadi şimdi zaten bildiğiniz konuları okuyun ve kendinize ufak sözler verin. Ben daha az ekmek yiyebilir daha az karbonhidrat tüketebilirim diye.. Enerjiniz bol olsun, mutlu haftalar...


En çok bağımlılık yapan maddelerden kurtulmak 28 gün sürer; beyaz un, beyaz pirinç gibi işlenmiş karbonhidratlar da buna dahildir. Ne kadar ekmek, pizza veya makarna yerseniz yiyin yetmiyorsa, bu 28 günlük plan karbonhidrat bağımlılığınızdan kurtulmak için size yardımcı olacak. Beyaz karbonhidratların neden bu kadar bağımlılık oluşturduğunu hiç merak ettiniz mi?
Bu, mideden beynin zevk alma ve ödül merkezlerini etkileyen bir hormon ve nörotransmitter (nöronlar arasında ya da bir nöron ile başka bir hücre arasında iletişimi sağlayan kimyasallar) olan dopamini ürettiğiniz bölümüne giden kimyasallardan kaynaklanır. Beynin bu bölümleri uyarıldığı anda, ister alkol, uyuşturucu veya karbonhidrat olsun; bağımlılık yaratan maddeleri daha çok istemeye başlarsınız.
Unlu mamüller, patates kızartması veya cips benzeri işlenmiş atıştırmalıklar gibi işlenmiş karbonhidratları fazla tüketmek, vücudunuzda toksik etki yaratır. İşlenmiş karbonhidratlar, iç organ yağlanması veya vücudun insülin üretmesini kısıtlayan ve böylece sizi diyabete daha yatkın hale getiren karın bölgenizde biriktirdiğiniz omentum yağına sebep olurlar.
Beyaz karbonhidratlar aynı zamanda kardiyovasküler hastalıklar ve hatta kanser riskini artırır. Bu basit 28 günlük plan, karbonhidrat bağımlılığınızdan kurtulmanıza yardımcı olabilir. Bu plan sonrasında nasıl göründüğünüze ve nasıl hissettiğinize inanamayacaksınız. Enerjiniz artacak ve istenmeyen kilolarınızdan; özellikle de karın bölgesindekilerden kurtulacaksınız.

1. Hafta: Yağ detoksu
İşe, bütün karbonhidratları mutfak raflarından kaldırarak başlayın. Olabilecek semptomlara direnebilmek için kaldırdıklarınızın yerini sağlıklı yağlarla doldurun ve kalori alımını endişe etmeyin. İlk haftanın amacı basit karbonhidratlardan kurtulmak. Yağlar sizi tok tutarak açlık krizlerini azaltmaya yardımcı olur ve fazla yemek yemenizi engeller. Ayrıca, bu hafta, hiçbir yemeğiniz porsiyon başına 4 gramdan fazla şeker içermemelidir.
Tercih edebileceğiniz sağlıklı gıdalar; ? Zeytinyağı ? Kuruyemişler ? Avokado ? Somon balığı gibi yağlı balıklar ? Keten tohumu
2. Hafta: Beyaz yerine esmer
Tam tahıllar sizi hem daha uzun süre tok tutar, hem kan şekerini düzenler hem de lif, vitamin, mineral ve antioksidanlar bakımından oldukça zengindir. Ayrıca, tam tahıllar yönünden zengin bir beslenme programının diyabet, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve obezite gibi kronik hastalık oranlarını düşürdüğüne dair bulgular mevcut. Erzak dolabınızı aşağıda listelenen besinler gibi lif zengini esmer karbonhidratlarla depolayın:
? Yulaf ezmesi ? Tam buğday ekmeği ? Esmer pirinç ? Tam tahıllı makarna
3. Hafta: El ölçüsü
Bugüne kadar sağlıklı yağlara ve tam tahıllara alıştınız. Artık yapmanız gereken porsiyon kontrolüne odaklanmak. Ölçek ve ölçü kaplarını bir kenara bırakın. Doğru porsiyon ölçüsünü ayarlamak için ellerinizi kullanabilirsiniz:
Karbonhidratlar = Yumruk
Bir porsiyon karbonhidrat, yaklaşık olarak yumruğunuz büyüklüğünde olmalıdır.
Protein = Avuç içi
Bir porsiyon et, kümes hayvanı eti veya balık, yaklaşık olarak avucunuzun içi büyüklüğünde olmalıdır.
Yağlar = Başparmak
Bir porsiyon yağ, yaklaşık olarak başparmağınız kadar olmalıdır.
Meyve ve sebzeler = Avuç dolusu
Meyve ve sebzeleri elinize sığdırabildiğiniz kadar sığdırın! Karbonhidratları her zaman yağlarla (bir başparmağını geçmeyecek ölçüde) kombine edin. Bu, şeker emilimini azaltmaya ve kilo kontrolünü sağlamaya yardımcı olur.
4. Hafta: Ödül zamanı
Haftada bir gün seçerek, ekmek, pizza veya makarna gibi beyaz undan yapılan en sevdiğiniz yiyeceğin tadını çıkarın. Karbonhidratı lifle birlikte tüketmek aynı zamanda şekeri daha iyi metabolize etmenize ve kilonuzu olduğu yerde tutmaya yardımcı olur. Örneğin pizza veya makarnanızı, üzerine sebze ekleyerek tüketebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder