26 Kasım 2014 Çarşamba

Saygılar Sevgilerrrrrrr

Bazen aşırı özgür düşüncelerim ve yaşantım olmasına rağmen genel anlamda saygıda kusur etmeyen ve bu bağlamda oluşturulan insani davranışlardan ve haliyle ilişkilerinden hoşlanırım ben.

Şimdi diyeceksiniz kim bunun aksini düşünür yada isteyebilir ki?
İşte sorun tam olarak şudur ki; günümüz insanı modernleşmeyi, rahat insan ilişkilerini ve bencil davranırken etrafını görmemeyi, saygısızlık boyutuna getirdiğinin farkına dahi varamıyor..!
En basit örnekle, ben sana istediğimi söylerim ama sen söyleyemezsin, davranamazsın yada uygulayamazsın gibi olgularla karşılıklı saygı alanının dışına çıkıveriyor.
iş veya özel hayatımda, aile bağlarımda ve arkadaş çevremde kendime nasıl davranılmasını istiyorsam o ölçüde saygılı sevgili ve hoşgörülü olduğum bir gerçek. Yalnızca, ''sen yaparken mübah ama sıra bana gelince niye günah'' söylemi devreye giriyorsa bir sıkıntı var demektir. Yani eğer ben saygıda kusur ettiysem (ki kolay kolay etmem!) mutlaka vardır bir bildiğim =) diyerek sözlük anlamlarıyla da ne demek istediğimi anlatıyorum. Hoşçakalın ve diğerlerine hoş davranın...
Saygı, ilişki içinde olan birey veya kurumların(örneğin dinlerin veya ulusların), birbirlerinin ilgi ve tutumlarının farkında oldukları, yapıcı bir davranış tarzını benimsedikleri olumlu bir duygudur. Saygı, ilişkide olunan, iletişim kurulan varlık veya oluşumun hak, değer, inanç ve her türlü özelliğini göz önünde tutmak ve bunlara önyargısız yaklaşmayı içerir. Her ne kadar tersi gibi gözükse de saygı kavramı haklar kavramının varlığından önce gelir ve haklar kavramına dayanmaz.
  1. Değeri, üstünlüğü, yaşlılığı, yararlılığı, kutsallığı dolayısıyla bir kimseye, bir şeye karşı dikkatli, özenli, ölçülü davranmaya sebep olan sevgi duygusu, hürmet, ihtiram.
  2. Başkalarını rahatsız etmekten çekinme duygusu.
Aslında saygı terimi kişiler arası ilişkilerle sınırlı değildir; hayvanlar, gruplar, müesseseler ve örneğin ülkeler arasında kullanabilen bir terimdir.
Her ne kadar saygı zaman zaman kibarlık veya görgü ile eş anlamlı kullanılsa da, bunlar birer davranışken saygı bir tutumdur. Davranışlarda görülen kültürler arası farklılıklar ve aynı davranışın farklı kültürlerde farklı anlamlar taşıması sonucu zaman zaman kişiler tamamen kendilerine dair unsurlardan veya dışa dönük çeşitli davranışlarından dolayı, saygısızlık kastı olmasa da saygısız olarak tanımlanabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder