4 Kasım 2014 Salı

Pastırma Yazı

 Abur-cuburu dahil etmezsek yemediğim yemekleri değil sadece yediklerimle sınırlı tuttuğum bir dünyam var. (Haltları biliyorsunuz nasılsa yenilerini de anlatacağım)

 Bugünün konusu pastırmayı ise kokusundan mıdır ağır duruşundan mı etinden mi bilmem hiç denemedim, yemeyi de hiç istemedim, merak da etmiyorum Allah olmayanlara versin :)
Ancak pastırma yazı(sıcakları) denilen bir deyim var ki onu pek seviyorum. Hastalanmadan önceki son sözler gibi hayatımda yerini alan mevsim geçişidir, uzunluğuna göre tatile bile gönderebilir kendisi...
Kışı ve soğukları sevmiyorum. Karanlıkta ve ayazda erken kalkıp işe gitmeyi, kuru soğukta gezmeyi hatta yağmurdan-çamurdan kaçmak için kapalı alanlara tıkılmayı kim seviyor merak ediyorum doğrusu.. Montlarla botlarla heryerimi sararak gezmek doğama aykırı birkere benim.!
İnce bayan çorabı bile giymedim henüz, uzun etekler çizmeler takılıyorum yazdan kalma bir modda.
Gel gelelimki şu sıralarda güneşli havanın ardına saklanan kuru soğuklar beni evde battaniye,televizyon ve sıcak çikolata moduna itti. Nerden bakarsan bak benim için bukadar dinleniyor olmak zarar birkere :) İkincisi ise sonrasında gelen sıcaklarda o battaniyenin altından çıkıp ince hırkalarla gezinme telaşım beni hasta edecek biliyorum, görüyorum, dönence :))))
Neyse lafı uzatmadan bu hafta bizi hangi hava şartları bekliyormuş diye araştırıken şu adı garip tabirin de nerden geldiğini bulmuş oldum. İşte şimdi paylaşıyorum. Hadi hasta olmayın keyifle kalın, kendinizi de bir zahmet kollayın !

Pastırma Yazı, genellikle sonbahar mevsiminin sonundaki (ekim ayının sonundan kasım ayının ortasına kadar) güneşli, hava sıcaklığının mevsime göre yüksek olduğu günler için kullanılan deyim. Bazı yıllar birkaç kez yaşanır, bazen de hiç görülmez. Genellikle birkaç gün ya da bir hafta kadar sürer. Gündüzler güneşli, hafif rüzgarlı ve puslu, geceler serin geçer; yağış olmamakla birlikte geceleri don görülebilir.

Pastırma yazı, kutuplardan gelen alçak bir soğuk hava kütlesinin hareketsizleşerek sıcak bir yüksek basınç merkezi oluşturması sonucu ortaya çıkar. Bu merkezin özelliği, istikrarlı bir katmanlaşma yaratan önemli sıcaklık değişimleridir. Sonuçta havanın dikey hareketi engellenir ve alçaklarda yoğunlaşan duman, toz vb havanın puslu olmasına yol açar.
Ayrıca bu deyim, pastirmanin bu donemde hazirlanmasi sebebi ile verilmistir. Gece ve gunduz arasi sicakliklarin birbirine yakin ve sicak olmasi sebebi ile; pastirmanin en ideal sekilde kurumasi bu donemde olur. Dünyanın pek çok yerinde yaşanan bu dönem Almanya'da "kocakarı yazı", İsveç'te "Azize Birgitta yazı", Amerika Birleşik Devletleri'nde "Yerli yazı" (Indian summer) gibi adlar alır.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Past%C4%B1rma_yaz%C4%B1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder