16 Ekim 2014 Perşembe

Saç-Baş

 Yurtdışı seyahatlerimden sonra sanki hiç gitmemişçesine yerimi alır ve haftaya devam edebilirim. Ancak metobolizmam ve ruh halimin bir bölümü orda kalıyor bundan eminim artık.

Her memleketin pozitif ve negatif yönlerinden  minumum derecede etkilendiğinizi düşünürsek geri dönüşünüz biraz zaman alıyor. Biryerin havası biryerin suyu, yemekleri, insanları ve yaşam biçimleri derken az biraz onlardan oluyor sonra kürkçü dükkanına geri dönüyorsunuz. (Çok sevdiğiniz yerlerde uzun süre kalmak hatta yaşamak bile istiyorsunuz hatta)
Mesela ben Tayland'da en fazla 1 hafta yaşarım gibi geliyor. Bu denli sıcak, aniden dökülen muson yağmurları ve nemli bir havaya ne kadar alışmaya çalışsamda pek başarılı olamam, net ! Saçlarım hiç dökülmedi nemden sanırım ona hayret ediyorum birtek :)
İşin şakası bir yana mevsim geçişinde denize girmek (Hint Okyanusu) yağmurda yürümek ve tropikal meyvelerle beslenmek çok iyi geldi. Sadece kısa süre olması nedeniyle olsa gerek kendimi dönünce çok doymuş ve ekstra güçlü hissettim.Bu gücün nedenlerini bilemiyorum tabi ama ben bugün farklı bir konuya bağlantı yapıp saç konusunu araştırdım. Sadece onu paylaşacağım :)
Şimdilik hoşçakalın kendinize iyi davranın diyor, New York’lu Dermatolog Dr. Marc Glashofer, saç dökülmesinin nedenlerini sıralamış bende bu havalara iyi gider diye paylaşıyorum…

1-Fiziksel stres: Her türlü fiziksel travma, ameliyat, zor bir hastalık, hatta grip bile geçici saç dökülmesine neden olabilir. Dökülme, genellikle travmanın 3-6 ay sonrasında fark edilir hale gelir.

2-Hamilelik: Hamilelik de saç dökülmesine neden olabilen, bir çeşit fiziksel strestir. Hamileliğe bağlı saç dökülmesi, hamilelik sırasında görülmesinden ziyade bebek doğduktan sonra daha sık görülür.
3-Aşırı A vitamini: Amerikan Dermatoloji Akademisi’ne göre, A vitamini içeren takviye ve ilaçlardaki aşırılık, saç dökülmesini tetikleyebilir.

4-Protein eksikliği: Amerikan Dermatoloji Akademisi’ne göre, diyet sırasında yeteri kadar protein alınmadığında, vücut bu eksikliği gidermek için saçın büyümesini durduruyor olabilir.

5-Erkek tipi kellik: Çoğu erkek tipi kellik olmak üzere, 60 yaşla beraber yaklaşık 3 erkekten 2’si saç dökülmesi yaşar. Bu tip saç dökülmesi, genler ve erkek seks hormonları karışımına bağlı gerçekleşir.
6-Kalıtım: Androjenik veya androgenetik alopesi olarak adlandırılan kadın tipi saç dökülmesi, temelde erkek tipi kelliğin kadın versiyonudur. Ailedeki kadınlarda belli yaşlarda dökülme görülüyorsa, kişinin de buna yatkınlığı olabilir.

7-Dişi hormonları: Hamilelik gibi, hormonlar da saç dökülmesine neden olabilir, hormonal denegedeki değişiklik ve menopoz da aynı etkiyi yaratabilir.

8-Duygusal stres: Duygusal stresin saç dökülmesine neden olması, fiziksel stresten daha az rastlanır bir durumdur ancak boşanma ya da sevilen birini kaybetme gibi olaylar sonrasında görülebilir.

9-Anemi: 20 – 49 yaş aralığında neredeyse 10 kadından 1’ide demir eksikliği nedeniyle ( aneminin en sık görülen nedeni) anemi görülmektedir. Anemi nedeniyle yaşanan saç dökülmesi, basit bir demir takviyesiyle düzelebilir.

10-Hipotiroidizm: Boyunda yer alan tiroid bezi, metabolizmanın yanı sıra büyüme ve gelişme için kritik olan hormonları üretir. Bu bez yeterli çalışmayıp yeterli hormon pompalanmadığında, saç dökülmesine bir etkisi olabilir.

11-B vitamini eksikliği: B vitamini seviyesinin düşük olması da saç dökülmesinin nedenlerindendir. Anemideki gibi basit bir takviye, sorunu çözmeye yardım edecektir.

12-Otoimmüne bağlı saç dökülmeleri: Bu durum temelde, aşırı aktif bağışıklık sisteminin bir sonucudur. Vücutta yaşanan bir karmaşa sonucu, immün sistem saçları yabancı olarak algılayıp yanlışlıkla hedef alır.

13-Lupus: Başka bir otoimmün hastalık olan Lupus da saç dökülmesine neden olabilir.

14-Kilo kaybı: Bir çeşit fiziksel travma olan ani kilo kaybı, saç dökülmesi ya da saç incelmesiyle sonuçlanabilir. Saç dökülmesi, belirgin kilo kaybının yanı sıra bulumia gibi bir yeme bozukluğunun belirtisi de olabilir.

15-Kemoterapi: Kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, saç dökülmesine neden olabilir. Kemoterapi, hızla bölünen kanser hücreleriyle beraber, hızla bölünen saç hücrelerini de yok eder. Kemoterapi durduktan sonra saçlar da tekrar büyür.

16-Polikistik over sendromu (PKOS): Erkek ve dişi seks hormonlarındaki başka bir dengesizliktir. Androjenin fazla olması yumurtalık kistine, kilo almaya, aşırı diyabet riskine, menstrual periyodda değişikliğe, kısırlığa ve saç incelmesine neden olabilir.

17-Antidepresanlar, kan sulandırıcılar vb.: Bazı ilaç sınıfları, saç dökülmesini ilerletebilir. Bunlar arasında en yaygın olanlar, bazı kan sulandırıcı ve beta-bloker olarak bilinen tansiyon ilaçlarıdır.
18-Aşırı şekillendirme: Yıllar boyunca yapılan kuvvetli şekillendirme ve saç tedavileri saçın dökülmesine neden olabilir. Örnek olarak; sıkı örgüler, saç örgüleri, saçı düzleştirmek için kullanılan kimyasal gevşeticiler verilebilir.

19-Yaşlanma: 50’li ve 60’lı yaşlara giren kadınlarda saç dökülmesi ve incelmesi sık görülmekle beraber nedeni henüz bilinmemektedir.

20-Anabolik steroid: Amerikan Dermatoloji Akademisi’ne göre, anabolik steroid alanlar da saçlarını kaybetme tehlikesine sahipler. Anabolik steroidler, vücut üzerinde polikistik yumurtalık hastalığı (PKOS) ile aynı etkiye sahiptir.

1 yorum:

  1. Öncelikle merhabalar. Uzun zamandır saç dökülmesi ile ilgili araştırmalar yapıyorum ve dürüstçe belirtmek gerekirse bu kadar bilgiyi bu kadar anlaşılır bir şekilde paylaşabilmek büyük bir başarıdır :) Bu güzel hususları paylaştığınız için teşekkürler, doktor beyin önerilerini not alıyorum.
    Bu arada size de iyi tatiller diliyorum :)

    YanıtlaSil