24 Temmuz 2014 Perşembe

Yenilen-me :)

Bilmiyorum tekrar tekrar söylememe gerek varmı ama üniversitede spor yöneticiliği okuduğum, şuan pasif olsam da vakti zamanında epey aktif bir spor hayatım olduğunu herkes bilir. Şirketimizdeki sağlıklı yaşam ve spor konularını da yakından takip eder fikrim alınırsa sonuna kadar desteklerim.

Ama nedense bitirme projemi uzmanlık alanımda terapatik rekreasyon  yaptığımı unutuyorum. ( Rekreasyon kelime anlamı olarak; yenilenme, yeniden yaratılma veya yeniden yapılanma anlamına gelen Latince ‘recreation’ kelimesinden gelmektedir. Rekreasyon bölümü ülkemizde her ne kadar duyulmamış olsa da, gelişmiş ülkelerde oldukça popüler bir bölümdür)

Yöneticilik bölümünün diğerlerinden ayıran en önemli özelliği herşeyi bilmek zorunda olmanızdır. Yani uygulamalı ve teorik olarak tüm ayrıntılarıyla öğrendiğiniz insan anatomisi (fizyoloji-biyoloji-kinesyoloji-psikoloji) ve spor olgularını tüm yaşamınız boyunca nasıl yönetebileceğinizi bilmelisiniz. Biliyor muyum? EVET Uygulayabiliyor muyum? HAYIR :))
Neyse ayrıntılarda boğulmadan size bu sabah okuduğum bir röportajı örnekliyorum. Bir bölümünü direk alıp yayınlıyorum çünkü ne demek istediğimi en güzel kanıtlar nitelikteki cümleler aşağıdaki paragraflarda yer alıyor. Keyifle okumanız dileklerimle, hoşçakalınız...
Akdeniz Üniversitesi Rekreasyon Bölümü’nde öğretim üyesi olan Yard. Doç. Dr. Faik Ardahan diyor ki: 
Ben rekreasyonu; bireyin özgür zamanında zevk almak ya da bazı fiziki, toplumsal, duygusal davranışları kazanmak için yaptığı etkinlikler ya da deneyimler toplamıdır diye tanımlamaktan çok keyif alıyorum. Diğer bazı tanımlarda ise bireyin uyku, çalışma ve zorunlu yaşam gerekçeleri dışında kalan zamanı dilediği gibi geçirebilme boyutunu tarif eder ama rekreasyon kelimesinin yaşamın içinde her şekilde her boyutta olmasını tarif eden biz akademisyenler artık zorunlulukları da rekreasyon boyutunda değerlendiriyoruz. Recreate ederek yani yeniden yaratarak ve canlandırarak ders anlatan bir hocanın anlatacağı dersi çok daha keyifli bir hale getirebileceği, ev hanımının ev işlerini yaparken ya da bir annenin çocuğuna bakarken bu eylemleri yerine getirebilmesinin yanında hem amaç hem de etkinliğin tasarımını değiştirerek yaşamı daha anlamlı ve keyifli bir hale getirebileceğine inanıyoruz. Çeşitli bilimsel araştırmalar da bunun kanıtıdır. Dolayısıyla rekreasyon uyku dışındaki tüm yaşam alanlarımızın içinde olabilecek, yeniden yaratılarak, canlandırılarak bireyin iyi olma halini sağlayan bir uygulamalar, sorgulamalar bütünüdür. Hatta ben ona paradigma değişikliği diyorum.
Kurumsal alanda faydaları nelerdir?
İster özel sektör, ister kamu sektörü olsun; organizasyon içerisindeki bütün işler insanlar tarafından tasarlanır ve yapılır. İşini seven ve işine istekle gelen mutlu bir insan, yüksek verimlilikle çalışır ve dolayısıyla işletmelerin, kurumların veya markaların diğer kurumlar, işletmeler ve markalarla olan rekabetinde avantaj yaratan bir unsur oluşur. Mutlu çalışan daha az hata yapar, daha az iş kazasına sebep olur. Ekip içerisinde sinerji yaratacağı için çalışma arkadaşlarını pozitif yönde etkiler. Rekreasyonun aynı zamanda bireylerin uyuşturucu, bağımlılık ya da şiddet gibi temel bir takım olumsuzluk olarak tarif edilen davranışlarda bireyin uzaklaşmasını sağlayan bir önemi de bulunmaktadır. Rekreasyonu açıkçası; bireyi, kurumları ve toplumsal hayatı baştan sona değiştiren sihirli bir değnek gibi düşünebiliriz. Bugün çok değişik alanlarda uygulanabilir. Örneğin sanayi rekreasyonu. Sadece üretim ve hizmet işletmelerinde çalışan işçilerin mesai saatleri dışında veya mesai saatleri arasında yapabilecekleri rekreatif etkinlikler sanayi rekreasyonuna bir örnek teşkil etmektedir. Bir saatlik öğlen tatilinde masa tenisi, bilardo, dart ve çeşitli zeka oyunlarının olduğu bir odada işçilerin çeşitli aktiviteler yapması kendilerini yenilemelerini sağlayacaktır. Böylece işletme de işçilerinden daha iyi performans elde edecektir. İşçiler de yaşam kalitesini arttıracaktır.
Hastane rekreasyonu ya da terapatik rekreasyon; hastanede çalışanların, hemşirelerin, doktorların, hasta bakıcıların hatta hastaneye günübirlik gelen ziyaretçilerin, hasta yakınlarının veya sürekli kalan hastaların tedavi öncesi, tedavi sırasında ve tedavi sonrasında yaşamla ilgili adaptasyonunu sağlamak ve iyileşmenin daha hızlı ilerlemesi için yapılan aktiviteler toplamıdır.
Okullar; ilköğretim lise veya üniversiler.. Burası; insanların hergün gelip gittiği hatta bazılarının burada yaşadığı bir kasabadır. Burada yapılacak sportif, sanatsal ve kültürel faaliyetler kampüs rekreasyonu olarak adlandırılır.
Turizm rekreasyonu; bireyin herhangi bir kazanç gözetmeksizin bir yerden başka bir yere bir süreliğine, dinlenmek, gezmek, eğlenmek, keşfetmek amaçlı gidişi rekratif etkinlik olarak kabul görür. Otellerde yapılan aktiviteler de buna örnek gösterilebilir.

1 yorum:

  1. Merhaba Burci
    Öncelikle tebrik ederim oluşturduğun Blog gerçekten güzel ve yararlı bilgilerden oluşuyor.
    Bir rekreasyon bölümü mezunu olarak paylaşımın üzerine şuan hangi mesleği icra ettiğini merak ettim. Zamanım oldukça okumaya devam edeceğim.
    Güzel bir hafta olması dileğimle.

    YanıtlaSil