25 Haziran 2014 Çarşamba

Su İç-me

Yakın çevremde anatomik ve fizyolojik herşeyi bilen ve kendine birtürlü uygulayamayan bir kişi olarak tanınırım. Yani özetle size latince olmak üzere bütün vücut aktivitelerini (kas-kemik-eklem ilişkisi) sayar, program yazar, birçok tahlili analiz eder ve terzi misali kendi söküğümü dikemem :)

Bugün yine bir arkadaşım 'yürürken su içilmezmiş' diye departman içi konuşurken otomatik cevap vererek ' evet içilmez çünkü bilimsel ve dini söylemleri var diyerek direkt açıklama yaparken buldum kendimi. (Ah şu açıklama yapma hastalığım! )
Neyse ki, sonra yaptığım araştırmalardan da gördüğüm kadarı ile evet ayakta yani yürür poziyonda su içme alışkanlığımız aslında bir zararmış. Aynen spor öncesi ve sonrasında bol su içmenin zararlı olduğu ve bunu da kimsenin bilmediği gibi şaşırmamıza neden oluyor değil mi?
Bazı şeyler bize çocukluğumuzdan bu yana günah, ayıp yada yasak şeklinde öğretilmiş olsa da birçok konunun altı boş değil, bilimsel açıklamaları ile aşağıda mevcuttur efendim :)
EE tabi eğitim hepimize şart diyor bugün de köşeme çekiliyorum:)
Ağzımızdan başlayarak boşaltıma kadar uzanan sindirim yolculuğunda eğer ayakta durur pozisyonda su içersek, sıvı ve içeriğinde faydalı mineraller midede değerlendirilmeksizin doğrudan on iki parmak bağırsağına geçer. Uzmanların yaptığı araştırmaya göre midemizin pozisyonu duruşumuza göre farklılık gösterir: Şöyle ki, ayakta içilen sıvı doğrudan on iki parmak bağırsağına geçer ve midede belli bir süre tutulmayan suyun faydasını göremeyiz. Bu nedenle su/sıvı birşeyler tüketirken oturmamız doğru olacaktır böylece içtiğimiz sıvı önce midede birikir, midede bulunan asitler sayesinde mikroplar imha edilir ve sonrasında on iki parmak bağırsağına geçer. Bu durumda oturarak su içme usulüne uymakla insan kolera dahil, bir çok hastalıklarından korunmuş olur.
Ayakta su içmenin tıbben zararları olmasının yanı sıra dinimizde de Peygamber Efendimiz tarafından söylenen hadisler yer alıyor.
(Eğer ayakta su içen kimse midesine verdiği zararı bilseydi içtiği suyu şüphesiz ki geri kusardı" (Abdürrezzak 10/427 hadis 19588).
"Sizden biriniz ayakta su içmesin. Her kim unutur da içerse kusmaya çalışsın" buyurmuştur (Müslim eşribe Hadis 116)


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder