27 Mayıs 2014 Salı

Kemik !

Sizede olur mu bilmem ?

Gün içinde herşey yolunda gider ama birden bir sıkıntı kaplar içinizi. Düşünürsünüz düşünürsünüz bulamazsınız. İlk akla gelen ' içimde kötü bir his var acaba birşey mi olacak, hayır olsun' dur :)) Eğer sonrasında birşey çıkmazsa ilaç alır yada çay-kahve-sohbet üçlüsüyle dikkatinizi başka  yere yönlendirmeye çalışırsınız. Gün sonunda saçınızdaki taç-toka, belinizdeki kemer yada ayakkabılarınız çıktığı an gelen rahatlama ile anlarsınız ki bazen iç sıkıntınız saçma sapan şeylere bağlıymış ve sizden uzaklaşmış öyleyce gidivermiş...
Bugün çimlerde oturuken, (yani çimlerde yürümek geçerken içimden) anladımki çok sevdiğim ayakkabılarım bile sıkıntı veriyor bazen bana. Birgün rahat ettirse diğer günü zehir ediyorlar resmen. Sonra diyorum, herhalde sorun benim ayağımda çünkü hepsi mi canımı acıtır bu denli ve günün birinde. Sonra anlıyorumki ben çok yorulunca çıkıyor acısı, akılsız başın cezasını ayaklar çekiyor anlayacağınız...

İşin şakası bir yana genetik faktörler, sürekli yüksek topuklu seçimleri ve günlük hayatta giyilen dümdüz ayakkabı/terliklerden sonra sıkıntı başlıyor. Kadını erkeği de yok bu işin. Hee, biz biraz daha dezavantajlıyız o ayrı ! Çünkü seçenek çok olunca sürekli değiştirilen ayakkabılar da sorun yaratıyor. Yaz gelince de çıkıyor acısı..Ayakkabılarım da benden daha çok konuşulduğu için araştırdım yine hiç aklımda yokken.(Canım yazmak istemiyor) Sürekli koşturan insanlarda çok olacak bu sorun demedi demeyin..

Ayak başparmağındaki deformite, ağrı ve şekil bozukluğuyla seyrederek yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir hastalık. Rahatsızlık, yüksek topuklu ve ucu sivri ayakkabıları tercih etmeleri nedeniyle en çok kadınları tehdit ediyor. Genellikle 40-50 yaş grubunu etkisi altına alan bu problemin tek köklü tedavi seçeneği, ameliyat. Cerrahi operasyonlarda başarı oranı ise oldukça yüksek oranlarda seyrediyor.
Ayak başparmağındaki kemik çıkıntısı ise sıklıkla ağrı ve şekil bozukluğuyla kendini gösteriyor. Yürürken güçlük çekilmesi, istenilen her ayakkabının giyilememesi veya giyildiğinde ayaklarda rahatsızlık yaşanması ayak başparmağındaki kemik çıkıntılarında sıkça karşılaşılan sorunlar. Doğuştan veya genç yaşta da görülebilen bu deformite, genellikle 40-50 yaş grubunu etkisi altına alıyor. Kadınlarda erkeklere oranla 5 kat daha fazla görülüyor. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Şeref Aktaş, parmaklardaki deformitenin kadınlarda daha fazla görülmesinde birkaç faktörün etkili olduğunu belirterek, bu etkenleri şöyle sıralıyor: “En önemli sebebi, kadınların yüksek topuklu ve ucu sivrilen ayakkabıları tercih etmeleri. Hamilelik döneminde hormonal dengelerin değişmesi nedeniyle, ayak kemikleri arasındaki bağların gevşemesi de en sık suçlanan faktörlerden. Düztabanlık veya kas yapısındaki bozukluklar gibi ayağın kendisinden kaynaklanan sorunlar, serebral paralsi veya felç gibi nörolojik hastalıklar da bu deformiteye yol açabiliyor.”
Doç. Dr. Aktaş, deformitenin gelişmesinde, her iki cinsiyette ailesel öykünün de büyük rol oynadığına dikkat çekerek, “Öyle ki, ailesinde kemik deformitesi olan her 100 kişiden 60-70′inde bu sorunun geliştiğini görüyoruz” diyor. Zaman zaman şiddetli ağrılarla seyrederek yaşam kalitesini bozan başparmaklardaki bu kemik çıkıntıları, operasyonla tümüyle ortadan kaldırılabiliyor. Ancak operasyondan başarılı sonuç alınabilmesi için zaman kaybetmeden doktora başvurmakta fayda var.
AYAKKABI ALIRKEN…
• Ayağınızın şekline uyan ayakkabıları tercih edin.
• Yüksek topuklu, dar kalıplı ve ucu sivri ayakkabılardan kaçının.
• En uzun parmak ile ayakkabı ucu arasında bir santim boşluk olmasına dikkat edin.
• Ayakkabıyı giydikten sonra mutlaka yürüyerek deneyin.
• Çok sıkı ayakkabıları, zamanla ayağınıza alışır düşüncesiyle almayın

http://www.saglikbilgisi.gen.tr/ayaktaki-kemik-cikintilari-nasil-tedavi-ediliyor.html
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder