26 Şubat 2014 Çarşamba

Dünya Kupası

Futbola olan düşkünlüğümü bilen bilir. Forma koleksiyonum, yurtdışı seyahatlerimi ve haftasonlarımı mümkünse maç organiazsonlarıyla süsleyen bir bayan taraftar olarak tribünlerdeki yerim de hazırdır !
Spor organizasyonlarını takip eden kesim olarak kazanılan madalya, kupa ve maç bileti koleksiyonları, herzaman dikkatimizi çekmiştir. Dokunamasak bile görmek veya hatırasını saklayabilmek adına sadece resmini çekmek bile gayet doğal sanırım.
Çalıştığım şirketin resmi sponsor olması nedeniyle, hummalı bir çalışma sonucunda bugün ayağmıza kadar gelen kupanın resmini ve aslında ne anlama geldiğini paylaşıyorum bugün.

FIFA Dünya Kupası (FIFA World Cup), FIFA tarafından dört yılda bir düzenlenen futbol organizasyonudur. 1930 yılında düzenlenmeye başlanmıştır. 1942 ve 1946 yıllarında II. Dünya Savaşı nedeniyle yapılamamış olan Dünya Kupası'na gitmek için dünya üzerindeki 200 millî takım; iki yıl boyunca mücadele verirler. Bugüne kadar 19 kez düzenlenen turnuvanın en başarılı takımı; kupayı 5 kez kazanan Brezilya'dır.
 Önümüzdeki üç dünya kupası ise 2014'te Brezilya, 2018'de Rusya ve 2022'de Katar'da düzenlenecektir.
2002 FIFA Dünya Kupası elemelerine 200; 2006 FIFA Dünya Kupası elemelerine 198, 2010 FIFA Dünya Kupası elemelerine 204 takım katıldı. Bu alandaki rekor ise 207 takımın katıldığı 2014 FIFA Dünya Kupası elemelerindedir.
1930-1974 arasında şampiyon olan takımlara Jules Rimet kupası veriliyordu. Şampiyon takım kupayı dört seneliğine alıyor ve bir sonraki kupanın şampiyonuna kupayı devrediyordu. Konulan kurala göre, kupayı şampiyon olup üç kez kazanan ülkenin millî takımı ebediyen alma hakkını elde edecekti. Brezilya, 1970 FIFA Dünya Kupası'nda 3. kez şampiyon olarak bu kupayı müzesine götürme hakkı kazandı. Ancak, kupa 1983’te Brezilya’da ikinci kez çalındı ve o zamandan beri bir türlü bulunamadı. Hırsızların "kupayı eriterek altınından faydalandıkları" en çok konuşulan varsayım oldu.
1970 yılından sonra FIFA dünya kupası dizayn edildi
Yeni kupa kazanan takımda kalıcı olarak durmaz. Kazanan takım kupayı bir sonraki turnuvaya kadar korur, bir sonraki turnuvanı zamanı geldiği zaman kupayı FIFA'ya teslim eder ve FIFA'dan yerine altın kaplama bir kopyasını alır.Kupayı sadece kupayı kazanma başarısı gösterenler ve devlet başkanları dokunabiliyormuş.
FIFA Dünya Kupası Turu, bugüne kadar düzenlenen en büyük kupa turu olmasıyla dikkati çekiyor. Tur kapsamında kupa, tüm dünyada 51'i yeni toplam 90 ülkeyi ziyaret ederek, yaklaşık 150 bin kilometre yol katedecek.
FIFA Dünya Kupası Turu'nun 73. durağı İstanbul oldu.Tur boyunca bir milyondan fazla insan kupayı yakından görme şansı elde edecek. 12 Eylül 2013'te Brezilya'dan başlayan FIFA Dünya Kupası Turu, 221 gün sonunda 21 Nisan 2014'te organizasyonun evsahibi Brezilya'da sona erecek.
http://tr.wikipedia.org/wiki/D%C3%BCnya_Kupas%C4%B1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder