27 Aralık 2013 Cuma

Yılbaşı

Bugün cuma fakat ne yılın son günü nede son iş günü değil ama bu yazım 2013'ün son yazısıdır.
Daha önceki denemelerimin sonunu getiremediğim için durdurduğum hatta yeniden açtığım blog'um bu sene hemen hemen hergün faaliyet göstermiş bulunuyor. Önümüzdeki hafta eğer izin kullanırsam muhtemelen dışarıda iken de yazmayacağım için son yazım olarak tarihe geçsin.

En yakın çevrem, ve  iş arkadaşlarımın konuk olduğu bu yazılar bazen açıklayıcı ve merak ettiğim konuların da çok detaya inmeden araştırılmasından meydana geldi. 2014'te hangi formatta devam eder bilinmez ama az resim çok makara yada işe yarar bilgi ile hayat bulacağı kesin.

Bugün mutfak harici bir yerde görüntülenip sizlerle paylaşıyorum. Departmanımızdaki kızcağızı yeni yıl kutlamasına hazırladıktan ve arkadaşlarımın masalarına uğradıktan sonra yılbaşı konusunu işliyor ve aranızdan güzel dileklerle ayrılıyorum.
Yeni yılda herşeyden önce mutlu, huzurlu, sağlıklı, bol aşklı, güzel kazançlı, uğurlu, başarılı günler ve insanlar peşinizi bırakmasın inşallah.
 
Yılbaşı, herhangi bir takvime göre bir yılın bitimi ve yeni bir yılın başlangıcı. Yılbaşı gecesinden sonra içinde bulunulan yıl -özellikle ilk birkaç hafta boyunca- yeni yıl olarak betimlenir. Bununla birlikte Yılbaşı ve yeni yıl kavramları bazen yılbaşı gecesi anlamında da kullanılır.
Dünyada en yaygın kullanılan takvim olan Gregoryen takvimini kullanan ülkelerde 1 Ocak yeni yılın ilk günüdür.
  • 1 Ocak: Türkiye dâhil, çoğu ülke tarafından kullanılan Miladi takvime göre yılın ilk günü.
  • Hicri Takvimde yılbaşı Muharrem ayının 1'inde gerçekleşir. Hicri Takvim bir Ay takvimi olduğundan 354 güne denk gelir, dolayısıyla Miladi takvime göre yılbaşı her yıl 11 gün önce gerçekleşir. Böylece 2008 yılında Miladi yıl boyunca Hicri takvimde iki adet yılbaşı gerçekleşmiştir.
  • Roşaşana (İbranice yeni yıl): Musevi yılbaşıdır. Hamursuz Bayramı'ndan 163 gün sonra kutlanır.
  • Doğu Ortodoks Kilisesi'nde yılbaşı (İsa'nın sünnet yıldönümüne de denk gelen) 14 Ocak'da kutlanır (Jülyen Takvimine göre 1 Ocak). Ancak en büyük 12 Doğu Ortodoks Kilisesinin sekizi, iki tarihin aynı güne geldiği Güncellenmiş Jülyen Takvimini benimsemiştirler (Bulgaristan, Kıbrıs Cumhuriyeti, Mısır, Polonya, Romanya, Suriye, Türkiye ve Yunanistan). Gürcistan, İsrail, Rusya ve Sırbistan Ortodoks Kiliseleri ise Jülyen Takvimi kullanmaya devam ederler.
  • Çin yılbaşı her yıl ilk kameri ayınının yeni Ay gününde kutlanır, ki bu da kabaca ilkbahara denk gelir. Tam tarihi, Miladi takvime göre 21 Ocak ile 21 Şubat arasına düşer. Çin'de yılın en önemli bayramı konumundadır.
  • İran takviminde yılbaşı Norous (Nevruz) olarak anılır ve ilkbaharın başında kutlanır (20 veya 21 Mart).
  • Tayland, Kamboçya ve Laos'da yılbaşı 13 Nisan'dan 15 Nisan'a kadar kutlanır. Özellikle Tayland'da bu kutlama su dökerek gerçekleşir.http://tr.wikipedia.org/wiki/Y%C4%B1lba%C5%9F%C4%B1
 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder