13 Kasım 2013 Çarşamba

Boğazlarım ağriyiiii



Ben geldim ama bişeyler anlatıp hemen gideceğim.

Artık maçta çok bağrınıp çağrınmaktan mı, sıcak-soğuk bulduğum herşeyi içmektenmi yoksa havalardaki ani değişikliklerden midir bilinmez bu sabah tıkanmış bir solunum yolu ve şiş bir boğazla uyandım.
Çocukluğumu, üniversite yıllarımda sınav zamanlarımda ve hata yurtdışı seyahatlerimde uzun süren sağlık problemlerimi sadece ve sadece şişen boğazıma bağlı olarak yükselen ateşim yani bademciklerim oluştururdu. Yaş oldu nerdeyse 30, ben hala boğaz pastili,gargarası antibiyotikleriyle uğraşıyorum. Senede 1-2 kez nüksettiği için de ameliyatı uygun görmüyorlar. Yani ameliyatla çare arasam olmaz, hastalansam gönül razı değil'' sendromu yaşıyorum yine..
Bana göre az konuşmak ,güzel beslenmek, bağışıklığını korumak ve sigara-alkolden uzak durmak yeterince güzel bir tedavi şekli ama yapılan araştırmalarda farklı konularda mevcutmuş. Hadi siz okurken bende gidip adaçayı-ekinezya-tarçınlı çay falan içip sonra masamdan hiç kalkmadan çalışayım...

Bademcikler, boğazın iki yanında bulunan, badem biçimindeki lenfoid doku bölgeleridir. Bademcik enfeksiyonuna tonsilit denir.
Lenfatik sistemdeki diğer organlar gibi, bademcikler de bağışıklık sisteminin bir bölümünü oluştururlar ve enfeksiyona karşı vücudu koruma görevinde rol alırlar.
 
 Bademcik iltihabının (tonsillit) belirtileri nelerdir?
Hastalığın şiddeti etken olan mikrobun gücüne ve kişinin vucut direncine bağlı olarak değişebilmektedir. Bademcik iltihabında aşağıdaki belirtilerin hepsi veya birkaçı bulunabilir;
* Bademcikler şiş, kırmızı, bazen üzeri beyaz -sarı iltihapla kaplı
* Boğaz ağrısı (Ağrı kulağa vurabilir)
* Yutkunma sırasında zorlanma, ağrı veya rahatsızlık hissi, iştahsızlık
* Ateş (39-40 dereceyi bulabilir), üşüme, titreme
* Halsizlik, kırgınlık, vücutta yaygın ağrı, eklem ağrıları
* Boyundaki lenf bezlerinde şişme, hassasiyet, ağrı
* Baş ağrısı
* Kötü ağız kokusu
* Ses değişiklikleri 

Çocuklarda ise bunlara ek olarak: Mide bulantısı, Kusma ve Karın ağrısı da eşlik edebilir.

 Bademcik iltihabının tedavisi nasıl yapılır?
Çok rastlanan bu hastalık, kendi yaptığı rahatsızlıktan çok, vücudun başka yerlerinde çeşitli organlarda meydana getirdiği dolaylı bozukluklar (komplikasyonlar, iltihablar) sebebiyle oldukça önemlidir. Bademcik iltihabı tedavisinde amaç enfeksiyonun yok edilmesi, belirtilerin ortadan kaldırılması ve ortaya çıkabilecek komplikasyonların engellenmesidir. Yeterli sıvı alımı ve uygun ağız bakımı önemlidir. Antiseptik gargaralarla gargara yapmak ağız bakımı için yeterlidir. Bunun yanında yatak istirahati, yeterli sıvı alımı, ağrı kesici, ateş düşürücü ve bakteriyel enfeksiyon düşünülenlerde antibiyotik verilir.Bakteriyel etkenler arasında en önemlisi A grubu Beta hemolitik streptokoklardır. Bakteryel enfeksiyonda antibiyotik verilmeyenlerde de genellikle hastalık 7-8 günde kendini sınırlar. Ancak antibiyotik vermek belirgin bir şekilde baş ağrısı, ateş ve boyundaki lenf bezi şişkinliklerini azaltır. Ayrıca olası bir akut romatizmal ateş (Romatizmal Kalp İltihabı) veya akut glomerülonefrit (böbrek iltihabı) gibi komplikasyonlar önlenmiş olur.

Antibiyotik tedavisi doktorun bakteriyel enfeksiyon düşünüp , gerekli gördüğünde uygulanmalıdır. Halk arasında yaygın olarak kullanılan antibiyotik tedavisi uygun olmayan kişilere verildiğinde ishal, karın ağrısı, halsizlik gibi olumsuz etkilere neden olabilmektedir. Ayrıca viral enfeksiyonlarda kullanılan antibiyotikler, virüslere hiç etki etmedikleri gibi bir de bağışıklık sistemimizin önemli bir parçası olan normal flora dediğimiz bize yararlı olan bakterileri de öldürdüklerinden vücudumuzun savunma sistemine zarar vermektedirler. Bir de antibiyotiklerin az dozda veya kısa süreli kullanımı , bakterileri tam öldürmeyip şekil değişikliği yaparak şu an varolan antibiyotiklere de direnç geliştirebilmelerine bilinmeden yol açmaktadırlar. O zaman bakteri güçlenme süresini geçirip, daha güçlü bir şekilde yeniden saldırıya geçerek; şiddetli, zor tedavi edilebilen ve antibiyotiklere cevap vermeyebilen enfeksiyonlara neden olabilmektedir. Ayrıca hastaların tekrar tekrar boğaz enfeksiyonu geçirmelerine neden olabilmektedir

İlaçlar enfeksiyon belirtilerinin kısa sürede düzelmesinde oldukça faydalıdır, iltihap ortadan kaldırılsa da bazen bademciğin büyüklüğü ortadan kalkmayabilir. Antibiyotiklere cevap vermeyen ve sık tekrarlayan vakalarda boğaz kültürü tanı ve tedavi için oldukça değerlidir.
Sık bademcik enfeksiyonu geçirilmesi, enfeksiyonun kronikleşip bademciklerde kalıcı hale gelmesi, bademciklerin çok büyüyerek yemek yemeyi zorlaştırıp solunum yolunu tıkayıcı hale gelmesi ,bademcik çevresi apse gelişmesi durumlarında hastaların KBB uzmanınca değerlendirilip bademciklerinin ameliyatla çıkarılması (tonsillektomi) gerekmektedir.
 
 
 
Daha farklı ve daha fazla konular için linkleri takip edebilirsiniz.Hoşça ve sağlıkla kalın...
 

3 yorum:

  1. sıklıkla sebebi geniz akıntısı => virüslerdir...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. belkide erkek fatma gibi surekli biseylere sinirlenip kufur etmem, trafikte makasa girerken millete sallamam yada maclarda tezahuratlara fazla eslik etmemdendir :) kroniklesti artik cunku...

      Sil