26 Ağustos 2013 Pazartesi

Güneş mi çarptı ? Enerjim buz mu kesti ?

Sağlıklı mutlu huzurlu ve aklı selim bir  hafta diliyorum, sıcak ve çok daha sıcak olacak bir haftaya başlıyoruz çünkü...
 
Haftasonu planlarımı gerçekleştirdiğim için bu haftaya kuzu gibi sakin ve bronz başlıyorum. Toplasam bikaç saat altında kaldığım güneş , fazlasıyla enerjimi almış olmalı ki dün akşam istanbul'a resmen sürünerek döndüm !

Beyaz elbisenin içinde bronz durmak için nelere katlanıyor şu kadın milleti :)
 Uzmanlara göre; güneşe, yüksek ısıya ve düşen enerjimize bir çare bulabilirmişiz. Bende birkaç araştırmadan sonra aşağıdaki konulara ulaştım. Benim için ise çok geç, tansiyon düştü ve ten rengi kıpkırmızı oldu bile !

Ama bundan sonrası için hazırım, dayankılı olacağım ;)
 
Güneş çarpması tam olarak doğrudan gün ışığı altında uzun süreli kalanlarda görülen bir sağlık sorunudur. Gün ışığını alan vücudun ısı dengesi bozulur ve çeşitli yan etkilerle kendini gösteren güneş çarpması meydana gelir.

Belirtileri,
Şiddetli baş ağrısı,
Bulantı,
Kusma,
Yüksek ateş gibi bulgular güneş çarpmasından şüphelenmemiz için yeterlidir. Bu bulgulara rastlanan kişilerin her şeyden önce serin bir yere taşınmalıdır.
Vücudunu sıkan giysiler mutlaka gevşetilmelidir.
Başa, kasıklara ve koltuk altına suğuk kompres uygulanmalıdır. (eğer ateş aşırı yüksekse ve düşürülemiyorsa bütün vücuda ıslak uygulanması çok yerinde olacaktır.)
Hastanın bilinci yerindeyse içecek bir şeyler verilmeli ve kaybedilen su ve tuzlar yerine konmalı ve kusuyorsa baş yana çevirilmelidir. (Ben yolda kendi kendimi tedavi edemedim vallahaa)
Hastanın bilinci yerinde değilse de sıvı vermeyin, alkol koklatmayın. soda veya gazlı içecekler kusmayı arttırabilir ve katı yiyecek çok tehlikeli sonuçlar doğuracağı için kesinlikle hastaya vermeyin.
ABD'deki araştırmada güneş çarpmasının neden olduğu dayanılmaz ağrıları durduran molekül bulunmuş. Derideki yanık ve hasarın bu molekülle tedavi edilebileceği belirtilmiş.
Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Duke Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, UCSF ve Rockefeller adlı bir molekülün aşırı UVB ile ilişkili ağrı, kaşıntı ve deri hasarı azaltmada etkili olduğunu kanıtlandı. Araştırmacılar güneş yanığı ile ilişkili deri hasarlarını ve ağrıyı bu molekülü kullanarak durdurmayı başardı. Özellikle D vitamini sentezinde, ultraviyole B (UVB), güneş ışığı düşük dozlarda yararlı oluyor. Ancak yüksek dozlarda; kısa vadeli yanıklar, cilt ve cilt kanseri, cildin erken yaşlanması gibi yan etkileri başlıyor. American Akademisi'nde (PNAS) yayınlanan araştırma; UVB nedeniyle oluşan deri iltihabını önlemenin mümkün olduğunu gösterdi. Duke Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çalışma lideri nöroloji profesörü Wolfgang Liedtke; güneş yanığı ile ilişkili ağrılar için bir çözüm bulduklarını açıkladı.

Güneş yanığı neden olan mekanizma bloke edilerek tedavi sağlandı. Dr. Liedtke, "UVB ışınlarına karşı koruma geliştirmek için TRPV4 inhibitörü düşünebiliriz" diyor. Gerçekten de, güneş çarpması sonucu ortaya çıkan yanık ve ağrılar vücudun verdiği bir sinyal olarak görülüyor. Ağrıyı ortadan kaldırmak, riskleri önlemek için yeterli olmasa da acı çeken insanlar için büyük umut anlamına geliyor.

Prof. Dr. Aykan Canberk (Farmakolog):
Güneş ışınlarının içerdiği kanserojen ve zararlı UVB bandının neden olduğu deri kanserleri, ağır deri yanıklarına karşı korumada yeni bir molekül. Bu molekül güneş ışığının emilimini azaltıyor veya yansıtıyor daha kesin olarak açıklanmadı. Güneş ışınları DNA kırılmasına yol açarak kanserojen tetikleme yapıyor. Bu molekülde güneş ışığının emilimini ve zararlı etkisini engelliyor.

Uz. İlhan Ocak (Memorial Genel Yoğun Bakım Uzmanı):
Bu bulunan molekül güneş yanığına maruz kalan insanın verdiği reaksiyonu yani kaşınma, yanma ve ödemi engelliyor. Ancak yalnızca güneş yanmalarına karşı kullanıldığı için deri kanserine ve güneşin etkisiyle yaşlanmaya etkili olamaması eleştiri konusu.

Prof. Dr. Meral Şaşoğlu (Dermatolog):
Yoğun ve uzun süreli güneş ışığına maruz kalan kişilerde birinci ve ikinci derece şiddetli yanıklar bile olabilir. Ağrı bu durumlarda en son fark edilebiliyor. Ağrı 24 saatte en fazla olur, bu noktada güneş yanması için geliştirilen yeni araştırma etkili olur. Akut hasar ise çok daha uzun sürüyor. Tümör oluşumuna kadar değişkenlik gösterir.
 
Ürün müdür yardımcısı dostum ve uzmanlar bunları söylerken bizde şirketimizde bana nasıl bir tedavi uygulayacağımızı düşündük. Bol soğuk içecekler ve yeni Burn ile beni bakıma aldılar. İnşallah yarına kadar düzelir renkli günlere devam ederiz.
 
İyi bir hafta diler hoşça kalmanızı umarım ;)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder